29 Μαρ 2010

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ;

Συντάκτης: Μάκης Νοδάρος
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ  ; Πρωτοφανή ασυλία από τρία υπουργεία της κυβέρνησης, τα Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, εξακολουθεί να απολαμβάνει -παρά τις τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, τις καταδίκες του, τις παραπομπές του σε δίκες και τις προκλητικές του παρανομίες- ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συμπεριφοράς του νέου γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου, ο οποίος αν και ενημερώθηκε άμεσα για τις καταδίκες για παράβαση καθήκοντος του δημάρχου της Ζαχάρως, αρνήθηκε να εφαρμόσει το Αρθρο 146 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και να τον θέσει σε αργία. Μάλιστα προ ημερών για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Φώτης Κουβέλης, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών να διευκρινίσει για ποιο λόγο ο δήμαρχος της Ζαχάρως δεν εξέπεσε του αξιώματός του τουλάχιστον από τις 5/9 του 2008, όταν δημοσιεύτηκε η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου για παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση και αν σκοπεύει να διερευνήσει πιθανές ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή.

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρά τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του δημάρχου της Ζαχάρως για παράβαση καθήκοντος, πρόσφατα, σε δέκα μήνες φυλάκιση με την 124/125/25.2.2010 απόφαση του Εφετείου Πατρών σε δεύτερο βαθμό και σε 8 μήνες φυλάκιση για το ίδιο αδίκημα με την 1977/2008 απόφαση του Αρείου Πάγου που δημοσιεύτηκε στις 5.9.08., αρνήθηκε να εφαρμόσει τον σχετικό νόμο και τον θέσει σε αργία. Μάλιστα αποποιήθηκε των ευθυνών του και κινούμενος μάλλον διπλωματικά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα (!), στέλνοντας την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

«Θέλω να είμαι σίγουρος πριν κάνω οποιαδήποτε ενέργεια», είπε στην «Ε» ο κ. Αποστολόπουλος. «Οποιοσδήποτε δήμαρχος καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση καθήκοντος εκπίπτει του αξιώματός του με απόφαση του περιφερειάρχη βάσει του Νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», είχε πει στην «Ε» ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας και δήμαρχος της Αμαλιάδας, Γιάννης Λυμπέρης.

Δεν συνεδρίασε...

Σημειώνεται ότι εφτά σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα του συγκεκριμένου δημάρχου παραγράφηκαν σκανδαλωδώς καθώς η αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή δεν συνεδρίασε έγκαιρα. Πρωτοφανή κάλυψη στις παρανομίες του δημάρχου της Ζαχάρως παρέχει και το τοπικό πολεοδομικό γραφείο, το οποίο εδώ και εβδομάδες αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει εντολή της Νομαρχίας Ηλείας και να αναστείλει τις δύο οικοδομικές άδειες με τις οποίες ο δήμαρχος έχτισε παράνομα ξενοδοχειακή μονάδα μέσα στο προστατευόμενο οικοσύστημα του Καϊάφα σε Β2 ΖΟΕ, δηλαδή ζώνη απόλυτης προστασίας.

Περίεργη όμως είναι και η θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο θέμα των απειλών που εκτόξευσε ο δήμαρχος της Ζαχάρως μέσα από το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Sugar Town, η επόμενη μέρα», κατά δημοτικών συμβούλων και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, πυροβολώντας με το όπλο του δημόσια.

Τα όπλο -κατά την Αστυνομία- το κατέχει νόμιμα από το 2002. Οπως έγινε γνωστό, τότε ο κ. Χρονόπουλος έκανε αίτηση στην Ασφάλεια Αττικής για άδεια οπλοφορίας αλλά το τμήμα όπλων και ο εισαγγελέας απέρριψαν το αίτημά του. Στην συνέχεια όμως έκανε προσφυγή προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (τότε υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης) και έλαβε την άδεια, η οποία και ανανεώθηκε το 2005 και το 2008 από την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.
http://mnodaros.blogspot.com