19 Ιουλ 2009

Τουρκία:Από σήμερα το “φιρμάνι” κατά του τσιγάρου


Τσιγάρο "γιοκ" για τα παραδοσιακά καφενεία της Τουρκίας από την Κυριακή. Μπορεί στον ευρωπαϊκό χώρο το κάπνισμα να είναι συνώνυμο με την Τουρκία καθώς η γνωστή φράση "καπνίζει σαν Τούρκος" περιέχεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, όμως από τις 19 Ιουλίου η βλαβερή συνήθεια θα είναι απαγορευμένη σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Κύριος εκφραστής της αντικαπνιστικής καμπάνιας στη γείτονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει παραλληλίσει την αντιμετώπιση του καπνίσματος με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας .

Στα παραδοσιακά καφενεία της Τουρκίας το τάβλι και η τράπουλα παραμένουν πάνω στο τραπέζι, εξοστρακίζονται όμως τα τσιγάρα με το σταχτοδοχείο. Εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να μάθουν να περνούν διαφορετικά τον ελεύθερο χρόνο τους, άλλοι νιώθουν ανακούφιση.

Στη χώρα που θέλει να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και ο ναργιλές που κέρδισε έδαφος στις προτιμήσεις ντόπιων και τουριστών τα τελευταία χρόνια, τίθεται εκτός νόμου. Η απαγόρευση δεν θα ισχύει μόνο στους κλειστούς χώρους των καφενείων, των εστιατορίων και των μπαρ. Ούτε κάτω από ομπρέλες δεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

Σταυροφόρος της εκστρατείας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει παρομοιάσει το κάπνισμα με την τρομοκρατία. Φανατικός αντικαπνιστής ήταν και ο Σουλτάνος Μουράτ ο 4ος που το 17ο αιώνα διέταζε την εκτέλεση των καπνιστών. Τώρα θα πληρώνουν πρόστιμο 32 ευρώ.

Κάποιοι μιλούν για επίθεση στην τουρκική κουλτούρα κι άλλοι για πλήγμα στην οικονομία, όμως, σύμφωνα με έρευνα, το 90% των Τούρκων εγκρίνει τα αντικαπνιστικά μέτρα. Και οι καπνιστές δεν είναι λίγοι. 22 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων σχεδόν ο μισός ενήλικος αντρικός πληθυσμός, καπνίζουν και 100.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι ιδιοκτήτες των χώρων διασκέδασης πρέπει να αρνηθούν να σερβίρουν όποιον ανάψει τσιγάρο, κι αν επιμείνει να καλέσουν την αστυνομία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα ισχύσουν στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, όχι όμως και στην επαρχία, όπου το 80% όσων περνούν ατελείωτες ώρες στα καφενεία είναι καπνιστές.

Πηγή: ΕΡΤ