28 Ιουλ 2009

Λιμεναρχείο Κέρκυρας: Καταγγελία ενός πολίτη-αυτόπτη μάρτυρα.

Την δημοσιεύω αυτούσια,όπως ήρθε στο e-mail:

Κύριοι, καλησπέρα σας. Θα ήθελα παρακαλώ να σας κάνω μια καταγγελία για ένα γεγονός το οποίο συνέβη στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας και το οποίο αν μη τι άλλο δυσφημεί την παροχή υπηρεσιών προς τους αλλοδαπούς και μη τουρίστες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά μας.
Το γεγονός στο οποίο αναφέρομαι έχει να κάνει με ένα ιδιωτικό σκάφος αναψυχής το οποίο και κατέπλευσε στην Κέρκυρα προερχόμενο από άλλο νησί του ιονίου και το οποίο βάσει της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας έπρεπε να διαθέτει στα έγγραφά του το Δελτίο Κίνησης Πλοίων Αναψυχής, το ονομαζόμενο ΔΕΚΠΑ (έγγραφο το οποίο κατείχε ο κυβερνήτης του σκάφους).
Λοιπόν, ο "άμοιρος" κυβερνήτης του σκάφους προσήλθε στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας και αφού προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφά του, κατά τον έλεγχο που έγινε σε αυτά από αρμόδιο λιμενικό όργανο, τον ενημέρωσαν ότι κακώς του είχε χορηγηθεί απόπλους από το προηγούμενο λιμάνι προσέγγισής του επί του ΔΕΚΠΑ και όπως ισχυρίστηκαν το συγκεκκριμένο έγγραφο είχε λήψει και έπρεπε να του εκδόσουν καινούργιο (πληρώνοντας δε και τα προβλεπόμενα τέλη έκδοσής του). Τότε ο κυβερνήτης του ιδιωτικού σκάφους αναψυχής τους εξήγησε ότι από όσο γνώριζε βάσει της νομοθεσίας το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έχει ημερομηνία λήξης και μόνο όταν όλες οι θυρίδες (απόπλου-κατάπλου) που βρίσκονται επ' αυτού συμπληρωθούν, τότε και μόνο τότε χορηγείται καινούργιο. Γι' αυτό το λόγο και ο συνάδελφός τους από την προηγούμενη λιμενική αρχή του είχε σωστά χορηγήσει απόπλου.
Εκείνη τη στιγμή ακολούθησε ένας μικρός ψιλοχαμός μέχρι να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς ισχύει αφού από ότι κατάλαβαν ο εν λόγω κυβερνήτης δεν ήταν τελείως άσχετος επί της νομοθεσίας, μιας νομοθεσίας την οποία τα αρμόδια λιμενικά όργανα θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα. Μετά από λίγη ώρα εν τέλει τον ενημέρωσαν ότι δεν χρειαζόταν τελικώς να του χορηγηθεί καινούργιο έντυπο ΔΕΚΠΑ.
Έπειδή όντας παρών στο συγκεκριμένο συμβάν και βλέποντας την αντίδραση του αλλοδαπού κυβερνήτη, μου δημιουργείται η εξής απορία:
Τί θα γινόταν αν στην θέση του εν λόγω κυβερνήτη (ευτυχώς γι' αυτόν ενήμερο) βρισκόταν κάποιος που δικαίως μπορεί να μην γνώριζε την ισχύουσα νομοθεσία; θα πλήρωνε χωρίς να πρέπει τα όποια τέλη; μήπως αυτό είναι τελικά τακτική καθαρά εισπρακτική ή κάποιοι δεν ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους;
Συγχωρήστε με αν σας κούρασα αλλά ελάτε λίγο στην θέση του αλλοδαπού κυβερνήτη που ούτε την γλώσσα μας ξέρει αλλά και στην θέση του απλού πολίτη όπως εμένα να παρακολουθεί όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου μεταξύ των διάφορων αρχών και στην μέση τον "άμοιρο" - "άτυχο" πολίτη.

Πέτρος Βασιλείου.