2 Ιουλ 2009

Ημιυπαίθριοι: Πως τακτοποιούνται, τι πρόστιμα επιβάλλονται (Όλη η ρύθμιση)

Τακτοποίηση ημιυπαιθρίων, ισόγειων γκαράζ και υπογείων χωρίς όμως οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με πρόστιμο ίσο με το 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου ποθ ¨τακτοποιείται¨, προβλέπει η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. (Δείτε όλη τη ρύθμιση)

Όσοι δεν σπεύσουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή εφάπαξ πρόστιμο ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας συν ετήσιο πρόστιμο ίσο με το 5% της τιμής ζώνης.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος του προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι μπουν στην διαδικασία θα είναι μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω των πολεοδομιών και θα κρατήσει συνολικά έναν χρόνο από την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ κάτι που αναμένεται πιθανόν στα τέλη του μήνα.

Οι πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε 3 ισόποσες δόσεις.

Οι χώροι που θα δηλωθούν θα μπορούν να μεταβιβαστούν ως «χώροι που αλλάξανε χρήση» και θα φορολογούνται κανονικά. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να διατηρήσουν τη χρήση τους άλλα δεν νομιμοποιούνται και άρα δεν εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.

Περισσότερα..