20 Ιουλ 2009

Κερκόπορτα στο πόθεν έσχες από το ΣτΕ

Εμμεση κατάργηση του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων της Εφορίας συνεπάγεται απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας .

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες φορολογούμενους να αποφεύγουν τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων που διαθέτουν για αγορές ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής. Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τον περιορισμό της φορολογικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον οποίο ο φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογεί στην Εφορία δα- πάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας με κεφάλαια προερχόμενα από την πώληση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, αλλά μπορεί να επικαλείται μόνο τα ποσά των τόκων από τα ομόλογα ή τα έντοκα γραμμάτια ή μόνο το ποσό της υπεραξίας από την πώληση των εισηγμένων μετοχών.

Δίδει, δηλαδή, το δικαίωμα σε κάθε φορολογούμενο να επικαλείται το σύνολο των ποσών που έλαβε από την πώληση τίτλων του Δημοσίου ή από την πώληση των μετοχών για να καλύπτει το πόθεν έσχες της αγοράς ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και άλλων περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας καθώς επίσης και τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.

Ειδικότερα:

Περισσότερα...