15 Ιουλ 2009

Σε ισχύ η έκτακτη εισφορά παρά τις δικαστικές προσφυγές

Η μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς από τους φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ θα ισοδυναμεί με επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο προσαυξήσεων καθώς και μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα , σχετικά με την άσκηση προσφυγής από πολίτες για την έκτακτη εισφορά.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει ότι :

«Η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων ή η υποβολή αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προκύπτει από την έκτακτη εισφορά, η οποία επιβλήθηκε με το ν.3758/2009 στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ των φυσικών προσώπων που δηλώθηκαν το 2008.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που η εισφορά δεν καταβληθεί στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες, ισχύουν οι οριζόμενες από τη φορολογική νομοθεσία συνέπειες, δηλαδή η επιβολή μηνιαίας προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής 1% - και μέχρι ποσοστού 200% - της κύριας οφειλής και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας».

Το υπουργείο σημειώνει ότι «Η έκτακτη εισφορά αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική κρίση. Το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι σαφές ότι αφορά τους οικονομικά ευπορότερους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης».

Πηγή: express