Οι σοβαρές αποκλίσεις των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού, οδηγούν την κυβέρνηση και το Οικονομικό Επιτελείο στην επανεξέταση της φορολογικής πολιτικής και την ενίσχυση των εσόδων, με μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ως προς την αιτία, η οποία οδήγησε στην ανατροπή των στόχων από την πλευρά της κυβέρνησης, αποδίδεται η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει επιπτώσεις και στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Χαμηλότερη ανάπτυξη, οδηγεί και σε χαμηλότερα έσοδα.
Η άποψη αυτή έως ένα βαθμό, ευσταθεί. Ομως δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι ο τρέχον προϋπολογισμός ενισχύθηκε ή θα ενισχυθεί με μεγάλα έσοδα, από την εισαγωγή του ενιαίου τέλους ακινήτων και από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους ελήφθησαν και άλλα μέτρα τα οποία «συνεισφέρουν» στο λογαριασμό των κρατικών εσόδων. Φαίνεται, όμως, ότι δεν αρκούν προκειμένου να μην υπερβεί το έλλειμμα του δημόσιου τομέα, το 3% του ΑΕΠ και αναζητούνται νέες λύσεις.
Δημοσιεύτηκε, χωρίς να έχει διαψευστεί, η πληροφορία, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει έκτακτο φόρο 1000 ευρώ, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και το σχέδιο αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας.
Ως επιχείρημα προβάλλεται το χαμηλό ύψος του εισοδήματος το οποίο φέρεται να έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις ελεύθεροι επαγγελματίες. Ομως τα ποσά αυτά δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα πλήρως, καθώς μπορεί να είναι συμπληρωματικά άλλων κύριων ή μη δραστηριοτήτων.
Ουδείς αμφιβάλει ότι η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Όπως, επίσης, και ότι είναι χρέος της πολιτείας να την αντιμετωπίσει με αποτελεσματικά μέτρα, διαμορφώνοντας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με σκληρές ποινές για τους παρανομούντες και αποφεύγοντας κάθε λίγο και λιγάκι να προβαίνει σε ρυθμίσεις εξομοιώνοντας τους φορολογικά ελεγκτέους με τους φορολογικά συνεπείς.
Ουσιαστικό στοιχείο του κυβερνητικού προγράμματος όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά ήταν ότι η αύξηση των εσόδων θα προέλθει και από την πάταξη της φοροδιαφυγής, από την καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων και από τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την περιστολή της σπατάλης.
Αυτό πρέπει να εφαρμόσει, χωρίς να αιφνιδιάζει μεσούσης της θερινής περιόδου. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων διαφωνούν στο ενδεχόμενο επιβολής εκτάκτων φόρων, αλλά συνηγορούν στην εφαρμογή της ισονομίας.
Από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ