28 Αυγ 2008

Η κατάργηση του αφορολόγητου των επαγγελματιών οδηγεί σε "δήμευση" των μισθωμάτων!!!

Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη

Πρoς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα

Εξαιρετικά επείγον

Αξιότιμοι κύριοι

Η αναγγελθείσα σήμερα απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και η φορολογική κλίμακα να αρχίζει με ποσοστό 10%, έχει μιά σημαντικότατη άμεση παράπλευρη συνέπεια, που θέλω να ελπίζω ότι διέφυγε της προσοχής του επιτελείου σας.

Με την κλίμακα των επαγγελματιών φορολογούνται έως σήμερα και τα μισθώματα εξ ακινήτων. Η κατάργηση του αφορολογήτου της κλιμακας αυτής θα οδηγήσει αυτόματα σε δραματική αύξηση της φορολογίας των ενοικίων, σε ουσιαστική "δήμευσή" τους, με οτιδήποτε μπορεί να σημάνει αυτό και ως προς τη διαμόρφωση του ύψους τους.

Η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής στους επαγγελματίες μπορεί να έχει ως γενεσιουργό βάση της την ύπαρξη και λειτουργεία επιχείρησης, φορολογικών βιβλίων και στοιχείων κλπ. Οι εκμισθωτές ακινήτων δεν ασκούν επιτήδευμα, και συνεπώς δεν έχουν δυνατότητες φοροδιαφυγής, δεδομένων και των διασταυρώσεων στα μισθώματα. Επί πλέον δε φορολογούνται πολλαπλά (εισόδημα + κεφάλαιο), βαρύτατα και τιμωρητικά ακόμη (συμπληρωματικός φόρος 1,5%), πρόσφατα μάλιστα καταργήσατε ουσιαστικά τα αφορολόγητα, τις αποσβέσεις στα ακίνητα κλπ.

Πως είναι δυνατόν, και γιατί, π.χ. ένας φορολογούμενος που μοναδικό του εισόδημα είναι ένα ετήσιο μίσθωμα 10.000 ευρώ, και ήταν έως σήμερα αφορολόγητος, ξαφνικά να πληρώσει 1.000 ευρώ φόρο?

Συνεπώς θα πρέπει κατά την υλοποίηση μιάς τέτοιας νέας ρύθμισης στη φορολογία εισοδήματος, να εξαιρεθούν ρητά τα εισοδήματα από μισθώματα, από τα οποία θα πρέπει να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%, σε αντιστοιχία και με το ότι και οι αγρότες εξαιρέθηκαν από τη νέα ρύθμιση.

Με εκτίμηση

Στράτος Ι. Παραδιάς, Δικηγόρος Α.Π.

Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ και UIPI

Σοφοκλέους 7, Αθήνα 10559

T. +30 210 3216141

F. +30 210 3218055

E. stratos@paradias.gr

W. www.paradias.gr

Πηγή: ΑΠΕ