3 Αυγ 2008

ΚΟΥΣΠΑΔΕΣ: Ενα ομορφο παραδοσιακό χωριό της Νότιας Κέρκυρας.

ΚΟΥΣΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΡΗ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ.

Οι Κουσπάδες είναι και αυτό ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό της Νότιας Κέρκυρας,που ανήκει στον Δήμο Κορισσίων.

Οικισμός που δημιουργήθηκε επί Ενετοκρατίας από έναν ντόπιο έμπιστο του Ενετού διοικητή και άρχοντα της περιοχής Κόντε Λίβιου,που ονομαζόνταν Κούσπας.Προφανώς ο Κούσπας να είχε σημαντική δύναμη και επιρροή στην αυλή του τότε Ενετού Διοκητή,ώστε γύρω του να αναπτυχθεί ένας οικισμός από κατοίκους για να τύχουν προστασίας αλλά και ευμένειας.Αυτός ο οικισμός της Ενετοκρατούμενης εποχής είναι το σημερινό χωριό Κουσπάδες.
Είναι χαρακτηριστικά ακόμη τα σημάδια της εποχής εκείνης,σήμερα, σε αρκετά σπίτια του χωριού.

ΑΣΧΟΛΙΕΣ -ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ


Πριν την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κέρκυρα,οι Κουσπαδίτες ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία.Ο Κουσπαδίτης νοικοκύρης, και με το αίσθημα της εργατικότητας που τον διέκρινε,φρόντιζε πάντα στο σπιτικό του να είναι οι πίλες του (μεγάλα λαμαρινένια δοχεία αποθήκευσης ελαιολάδου) γεμάτες λάδι,τα βουτσιά του (βαρέλια για κρασί) γεμάτα κρασί και οι ντίνες του (ξύλινα δοχεία για αποθήκευση σιτηρών) γεμάτες καλαμπόκι και στάρι.
Αλλοι ασχολούνταν με το ψάρεμα,η μάλλον ασχολούνταν παράλληλα με την γεωργική τους απασχόληση.Δίπλα από τις Κουσπάδες και σε απόσταση 500 μέτρων βρίσκεται ο πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός ΜΠΟΥΚΑΡΗ.
Νοικοκυραίοι,εργατικοί αλλά και συνάμα ανοιχτόκαρδοι,επικοινωνιακοί και γλετζέδες οι Κουσπαδίτες .
Μετά τον βαρύ κάματο της ημέρας ,τα βράδυα, συγκεντρωνόνταν στα καφενεία του χωριού
και μια κούπα κρασί και μια αρμυροσαρδέλλα για μεζέ,ήταν η αφορμή να πιάσουν την κιθάρα και να τραγουδούν παλιές Κερκυραικές καντάδες.
Μετά την τουριστική ανάπτυξη,που γνώρισε η Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια,οι περισσότεροι κάτοικοι,κυρίως οι νέοι,επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους πάνω στα τουριστικά επαγγέλματα.Ιδιοκτήτες εστιατορίων και τουριστικών καταλυμμάτων,εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.Εποχιακές δραστηριότητες αλλά τον χειμώνα ασχολούνται με την συγκομιδή της ελιάς και με διάφορες άλλες γεωργικές ασχολίες.
Για τον λόγο αυτό δεν παρατηρούνται φαινόμενα αστυφιλίας,όχι μόνο στις Κουσπάδες αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.


ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ



Οι Κουσπάδες είναι χωριό με κυριαρχικό χαρακτήρα το πράσινο που τον προσδιορίζουν οι τεράστιες γέρικες ελιές και τα λεβεντόκορμα κυπαρίσια.





Σε απόσταση λιγότερη από 500 μέτρα ευρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός του χωριού ΜΠΟΥΚΑΡΗ με τις δαντελωτές παραλίες ,τις γραφικές ψαροταβέρνες,τους ξύλινους μώλους,το γραφικό λιμάνι ,τα ήρεμα και πεντακάθαρα νερά που σε ορισμένα σημεία σκιάζονται από το πράσινο που απλόχερα η φύση έδωσε σε αυτό τον οικισμό.
Επίσης υπάρχουν και τουριστικά καταλύματα,όπου ο επισκέπτης μπορεί να περάσει ήρεμες και αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.

("Κλικ" πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)
.