«Από τη μύγα ξίγκι» ή ανακάλυψη της βασικής πηγής φοροδιαφυγής; Με μία από τις δύο αυτές εκδοχές ερμηνεύεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να φορολογήσει τους αμαξάδες! Με υπογραφή του υφυπουργού κ. Μπέζα, έφτασε στις εφορίες απόφαση για την επιβολή ετήσιου, κατ' αποκοπή ΦΠΑ 250 ευρώ, σε όσους «εκμεταλλεύονται ιππήλατα οχήματα»... Η απόφαση αναφέρεται στις άμαξες με τα συμπαθή αλογάκια, που κυκλοφορούν σε ορισμένες τουριστικές περιοχές προς τέρψη των τουριστών. Ισως ακολουθήσει και φορολόγηση του σανού, για να μην αδικούνται οι ταξιτζήδες, που πληρώνουν φόρο στη βενζίνη!
Δεν προκαλεί μόνο γέλωτες αυτή η απόφαση. Αλλά και θλίψη. Οταν η φοροδιαφυγή έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 21 δισ. ευρώ, η «νέα διακυβέρνηση» σχεδιάζει να βγάλει και «από τη μύγα ξίγκι». Πόσοι είναι οι αμαξάδες σε όλη την Ελλάδα. Χίλιοι, δύο χιλιάδες; Και γελοιοποιείται η κυβέρνηση για 250 ή 500.000 ευρώ τον χρόνο;
Τι να σκέπτονται οι ταλαίπωροι αμαξάδες όταν θα τους προσπερνούν στον δρόμο τα χιλιάδες πανάκριβα αυτοκίνητα αξίας 100 και πλέον χιλιάδων ευρώ, που αποκτήθηκαν χωρίς να κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να δικαιολογήσουν την πηγή του πλουτισμού τους; Οταν ο πλούτος προκαλεί ασύστολα και η κυβέρνηση, για να γεμίσει τα άδεια ταμεία, φορολογεί ακόμη και τους αμαξάδες, το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται η κυβερνητική ανικανότητα ή αβουλία σε κοινωνική κρίση.
Ο Αντώνης Καρακούσης («Το Βήμα», 5 Αυγούστου) υπενθυμίζει ότι με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων στη φορολόγηση του εισοδήματος και την παρέμβαση του ΣΔΟΕ σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής (υπουργία Αλέκου Παπαδόπουλου) υπήρξε μια περίοδος απόλυτα αποτελεσματική για το φορολογικό σύστημα.
Με την κατάργηση του μηχανισμού των αντικειμενικών κριτηρίων το 1999, υπό το πρόσχημα ένταξης στην ΟΝΕ και την εκτίμηση ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει βελτιωθεί και θωρακιστεί, επανήλθαμε στις προ του 1994 συνθήκες, επισημαίνει ο Α. Καρακούσης και στη συνέχεια περιγράφει τη σημερινή εικόνα: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι λοιποί επιτηδευματίες δηλώνουν σχεδόν φτωχοί, οι εφοριακοί έχουν κάνει και πάλι επιστήμη τη συναλλαγή, το «μαύρο χρήμα» ρέει στις εφορίες, η παραοικονομία είναι παντού, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει και το κράτος πένεται, ξεμένει κάθε τόσο από πόρους, έχει καταληφθεί από σύνδρομο υπερδανεισμού και αδυνατεί να καλύψει βασικές κοινωνικές ανάγκες. Και τώρα συζητούμε ξανά αν θα πρέπει να εφεύρουμε νέο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος του πλήθους των εμπορευόμενων. Είναι σαν να μας καταδιώκει ο μύθος του Σίσυφου...».
Ο Πρωθυπουργός ενέκρινε τις προτάσεις του κ. Αλογοσκούφη για την επιβολή «έκτακτων φόρων» κυρίως σε εμπόρους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ορισαν και το ποσό των 1.000 ευρώ, κατ' ελάχιστο. Προς αιτιολόγηση της απόφασης έδωσαν στη δημοσιότητα και στοιχεία που καταδεικνύουν και αποδεικνύουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή αυτών των κατηγοριών φορολογουμένων. Συνολικά, από τις 1.070.656 φορολογικές δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων, οι 457.505 (42,7%) ανέγραφαν εισόδημα ως 5.000 ευρώ. Πεινάνε οι άνθρωποι! Γιατί διαμαρτύρονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Είναι στην ίδια μοίρα με ένα εκατομμύριο εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους!
Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να φορολογηθούν αυτές οι κατηγορίες για τα πραγματικά τους εισοδήματα με ελέγχους ή με τεκμήρια, αλλά γιατί έπρεπε να αδειάσει το ταμείο για να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη; Δηλαδή η κυβέρνηση ανεχόταν και κάλυπτε την τεράστια αυτή φοροδιαφυγή όσο κάλυπταν τις κρατικές δαπάνες οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι με τους άμεσους και έμμεσους φόρους;
Ενα δεύτερο ερώτημα. Θα εισπράξει το χιλιάρικο και τέλος; Μετά επάνοδος στο εθνικό σπορ της φοροδιαφυγής;
Του Γιώργου Ρωμαίου από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ