15 Σεπ 2009

Αποφασισμένος για ρήξεις o Γ. Παπανδρέου


Το πρόβλημα δεν είναι πού θα βρει τα λεφτά ο Γιώργος Παπανδρέου για να υλοποιήσει το εφικτό, ως φάνηκε στη ΔΕΘ, πρόγραμμά του για την οικονομία. Το πρόβλημα είναι να μπορέσει τελικά να τα πάρει από εκεί όπου όλοι ξέρουμε ότι βρίσκονται.

Είναι κοινό μυστικό και έχει καταντήσει ανέκδοτο: Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους. Oλοι ανεξαιρέτως οι Eλληνες, είτε είναι τραπεζίτες είτε... υδραυλικοί, επιδίδονται στο ίδιο εθνικό σπορ: Να κλέβουν συστηματικά το κράτος. Ο καθένας ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει το κάνει. Είναι θέμα (εθνικής;) αντίληψης. Γι'Α αυτό και πολύ σωστά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι σε αυτές τις εκλογές δεν συγκρούονται δύο ηγέτες ή δύο κόμματα, αλλά δύο διαφορετικές αντιλήψεις.

Η μία αντίληψη θέλει τον Eλληνα εγωιστή, να βάζει το «εγώ» πάνω από το «εμείς». Η άλλη θέλει τον Eλληνα να τάσσεται υπέρ ενός εθνικού σκοπού. Να θέτει το «εγώ» του στην υπηρεσία του «εμείς». Τόσο απλό αλλά και τόσο πολύπλοκο ταυτόχρονα. Το ερώτημα είναι αν οι Eλληνες είναι έτοιμοι να «βάλουν πλάτη», ο καθένας στον βαθμό που του αναλογεί, για να προοδεύσει ο τόπος στον οποίο ζουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εξηγήσει το πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό. Το σχέδιό του δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Είναι θέμα τεχνικό. Σημασία έχει καταρχήν να πειστούν οι Eλληνες πολίτες πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπεκφυγής και υποκρισίας. Να πειστούν πως «αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε».

Πηγή: express