Θαυμάστε τους άλλη μία φορά. Μας έλεγαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Διάλεξαν το ΤΕΜΠΤΕ ως όχημα μέσω του οποίου θα δίνονταν τα χρήματα και τις τράπεζες ως αγωγούς διοχέτευσης των κονδυλίων στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Ως εδώ όλα ακούγονται καλά και μάλιστα ακουγόταν πάρα πολύ καλή η κίνηση, αφού τα δάνεια θα ήταν εγγυημένα, άτοκα στο μεγαλύτερο μέρος και η διαδικασία εξπρές, ούτως ώστε να πέσουν γρήγορα χρήματα στην αγορά, η οποία κυριολεκτικά έχει στεγνώσει και ως γνωστόν έλλειψις... ρευστού στάσις εμπορίου.
Χάρηκαν οι έμποροι και οι άλλοι επιχειρηματίες μόλις άκουσαν τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης με κάθε σοβαρότητα να αναγγέλλει τα μέτρα και πίστεψαν ότι επιτέλους κάτι γίνεται και γι αυτούς.
Χαρούμενοι έσπευσαν κάποια στιγμή στην τράπεζα για να πάρουν το δάνειο που δικαιούνται με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Κι εκεί τους κόπηκε η χαρά. Ενώ περίμεναν ότι εύκολα και γρήγορα θα έπαιρναν τα χρήματα που θα τους έβγαζαν από το αδιέξοδο, διαπίστωσαν πως βρήκαν μπροστά τους το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και ανοργανωσιά.
Οι τράπεζες πρόβαλαν δυσκολίες και εμπόδια, αφού το υπουργείο τις αφήνει ξεκρέμαστες όταν δεν θα εξυπηρετούνται δάνεια που ξεπερνούν το 12% του συνόλου. Δηλαδή το υπουργείο λέει δανείστε, αλλά αν σας φεσώσουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12%, τότε τα φέσια θα τα πληρώσετε εσείς και όχι εγώ που υποτίθεται ότι εγγυώμαι.
Εμπόδια στήθηκαν και στην εφορία προς δόξαν της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας.
Είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι. Την ώρα που όλοι (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, τράπεζες κεντρικές και εμπορικές) φωνάζουν ότι είναι όρος επιβίωσης η χορήγηση δανείων και γενικότερα η ρευστότητα στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει τρικλοποδιά στο ίδιο του το δημιούργημα.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως αν δεν έστησαν το σκηνικό για επικοινωνιακούς λόγους, τότε είναι παντελώς άσχετοι και ανίκανοι και επομένως καθίστανται επικίνδυνοι για την οικονομία.
Θανάσης Λυρτσογιάννης από το ΕΘΝΟΣ