17 Δεκ 2008

Οι τράπεζες είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις με εγγυημένα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτικών ιδρυμάτων προκαλεί η άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις.

Στο πρώτο διήμερο από την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, μόνο η Αγροτική και οι συνεταιριστικές τράπεζες παραλαμβάνουν αιτήσεις ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών.

Οι υπόλοιπες και κυρίως τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι δεν είναι έτοιμες ή ότι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί.

Ωστόσο, πρόκειται μάλλον για προσχήματα, πίσω από τα οποία κρύβεται η απροθυμία τους να δανειοδοτήσουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θεωρώντας ότι είναι ασύμφοροι οι όροι που θέτει το ΤΕΜΠΜΕ και αποδέχθηκαν υπό την πίεση της κοινής γνώμης όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας προειδοποίησε τις τράπεζες ότι πρέπει να μάθουν να τιμούν τις υπογραφές τους, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΝ τις κατήγγειλε ως συντεχνία.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ