Η φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ» δεν ισχύει για τον Κ. Καραμανλή. Για τον απλούστατο λόγο: είναι πρωθυπουργός και δεν έχει την πολυτέλεια να μην καταλαβαίνει εγκαίρως το πασιφανές για το οποίο βοά ο τόπος εδώ και τέσσερις μήνες.
Παραδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός ότι υποτίμησε τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, δεν είχε πλήρη εικόνα και είπε ότι γι' αυτό το λάθος αναλαμβάνει ο ίδιος το μερίδιο των ευθυνών που αναλογεί στην κυβέρνησή του. «Επρεπε να ήμασταν πιο υποψιασμένοι», είπε και αναγνώρισε πως «αργήσαμε να κινηθούμε».
Θα έλεγε κανείς ότι επί της ουσίας ο κ. Καραμανλής ομολόγησε αυτό που του καταλογίζει ο κόσμος εδώ και μήνες, ότι δηλαδή δεν κυβερνά, αλλά απλώς προεδρεύει, ότι δεν ελέγχει την κυβέρνηση, δεν αντιλαμβάνεται, ακόμα και σε όσα γίνονται στην αυλή του Μαξίμου, ότι δεν ελέγχει τους υπουργούς, ότι δεν διαβάζει, δεν αφουγκράζεται την κοινωνία.
Αναγνώρισε μόλις χθες ότι τάχα άργησε να κινηθεί και δεν είχε πλήρη εικόνα, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες ο κόσμος βοά για το μεγάλο σκάνδαλο.
Πού ήταν όμως όλο αυτό το διάστημα ο κ. Καραμανλής και λέει σήμερα ότι δεν είχε πλήρη εικόνα;
Εύκολη η απάντηση: ήταν στο Μαξίμου και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συγκαλύψει το σκάνδαλο.
Κι αυτό είναι πολύ χειρότερο από την ομολογία του ότι δεν κυβερνά και δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται.
Μην ξεχνάμε ότι η παραίτηση των δύο εισαγγελέων, λόγω των παρεμβάσεων που δέχθηκαν όταν κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου προσέκρουσαν σε πολιτικά πρόσωπα, ήταν εκείνο το καταλυτικό γεγονός που τον ανάγκασε να ζητήσει την εξεταστική επιτροπή.
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία για τον πρωθυπουργό και όσα σήμερα λέει δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμη απελπισμένη επικοινωνιακή κίνηση, μπας και τον... λυπηθούν οι πολίτες και διασωθεί.
Ελευθεροτυπία