15 Δεκ 2008

Τάσσος Παπαδόπουλος: «Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας»


"Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου...".

Στις 7 Απριλίου 2004 ο Τάσσος Παπαδόπουλος, απηύθυνε το ιστορικό διάγγελμα, με το οποίο καλούσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει στο δημοψήφισμα το Σχέδιο Ανάν. Αυτή ήταν και η κορυφαία ιστορική στιγμή στη μακρόχρονη πολιτική του ζωή, που ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου.

Παρά τις πιέσεις που δεχόταν από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, αλλά και από το εσωτερικό της Κύπρου, ο Τάσσος με μάτια βουρκωμένα, έστρεψε το βλέμμα του προς τον λαό και ευχήθηκε στην Κύπρο «Καλή Ανάσταση» - μια ευχή για το Πάσχα που πλησίαζε, μα κυρίως για μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Η τρεμάμενη φωνή και το βουρκωμένο βλέμμα συνέθεσαν μια εικόνα που θα συνοδεύει τη συλλογική μνήμη ενός λαού, συνδεδεμένη με ένα πρόσωπο. Μια μακρά πορεία, με πολλούς σταθμούς στην Ιστορία, έφτανε στην κορύφωσή της, αναλαμβάνοντας να σηκώσει στους ώμους το χρέος μιας απόφασης που θα κρίνει για πάντα το μέλλον του τόπου, γράφοντας μόνος του τις γραμμές στις σελίδες των βιβλίων της Ιστορίας...

Η παράσταση θα κλείσει, αλλά το χειροκρότημα του κοινού, παρατεταμένο και ζεστό, θα είχε αρχίσει προτού η αυλαία πέσει και τα φώτα σβήσουν για πάντα. Ηταν το μεγάλο ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου. Γι αυτό θα τον μνημονεύει η Ιστορία...