18 Δεκ 2008

Στρίβειν μέσω... Βατοπεδίου

Τακτική υπεκφυγής επέλεξε ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ: την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συζητά επί δέκα μέρες για τα αίτια της κοινωνικής έκρηξης της ελληνικής νεολαίας και αγωνιά μήπως τα εδώ δραματικά γεγονότα αποτελούν προάγγελο ανάλογων εξελίξεων σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής, αντί να ασχοληθεί σοβαρά και ο ίδιος με το θέμα αυτό, προχώρησε σε θεαματική ανάληψη πολιτικών ευθυνών για το... σκάνδαλο του Βατοπεδίου!

Απίθανο πολιτικό μείγμα στρουθοκαμηλισμού και αποπροσανατολισμού, το οποίο όμως είχε ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση αποτελέσματα, αν κρίνει κανείς από τη στάση ικανού μέρους των ΜΜΕ - με πόση προθυμία δηλαδή προσανατολίστηκαν στο «εύπεπτο» και ουσιαστικά ανώδυνο πλέον θέμα του Βατοπεδίου, στο οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλει το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.

Εντυπωσίασε επίσης η σπουδή, με την οποία επικέντρωσαν εκ νέου την προσοχή τους στο σκάνδαλο αυτό όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, προδίδοντας έτσι τη μετά βίας υποκρυπτόμενη επιθυμία τους να φύγει η συζήτηση από το πεδίο της κοινωνικής οργής, το τόσο ακανθώδες και καθόλου επικερδές ψηφοθηρικά για το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Είναι εκπληκτική η αντίθεση. Στο εξωτερικό κορυφώνεται η ανησυχία για την εκρηκτική δυναμική της κοινωνικής αναστάτωσης στην Ελλάδα. Παριστάμεθα μάρτυρες του εκπληκτικού γεγονότος να αναβάλλεται επ αόριστον για το μέλλον η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία εξαιτίας της επίδρασης της έκρηξης της ελληνικής νεολαίας στους Γάλλους μαθητές!

Βλέπουμε τον ίδιο τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν να δηλώνει ότι «κοινωνικές αναταραχές όπως αυτές που σημειώνονται στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, αν δεν υπάρξει καλύτερη κατανομή του πλούτου» και ότι «αν δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε την ανακατανομή του πλούτου, τότε μπορεί να σημειωθούν κοινωνικές αναταραχές σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις οποίες υπάρχουν ανεπτυγμένες οικονομίες».

Στο εσωτερικό, όμως, την ώρα που η Ευρώπη και ο κόσμος προβληματίζονται για την ελληνική κοινωνική έκρηξη υπό το σοβαρότατο πρίσμα που προαναφέραμε, η ελληνική πολιτική επιστρέφει θριαμβευτικά στον αστερισμό των... μοναχών - γιάπηδων του Βατοπεδίου! Εκστασιάζονται ΜΜΕ και βουλευτές της ΝΔ που ο Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη! Φοβερή εξέλιξη!

Είναι προφανές πως το ελληνικό κατεστημένο σε όλες τις εκφάνσεις του αδυνατεί παντελώς να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που καθόρισε η έκρηξη της νεολαίας μας - μια έκρηξη πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο, με πανευρωπαϊκές επιπτώσεις. Ζαλίζεται σε τέτοια ύψη το ελληνικό κατεστημένο - αυτό αντέχει κανένα σκάνδαλο Siemens ή Βατοπεδίου, καμιά βουτιά τύπων σαν τον Ζαχόπουλο από κανένα μπαλκόνι, άντε μέχρι τις υπεράκτιες εταιρείες του Βουλγαράκη το πολύ - πολύ...

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός πέτυχε τον στόχο του. Κερδίζει πολύτιμο χρόνο, αφού τώρα όλοι συζητούν για τις ευθύνες του Καραμανλή στο Βατοπέδι και τη «γενναία», υποτίθεται, πράξη εκ μέρους του να τις αναγνωρίσει.

Ξαναμπήκε σε κυκλοφορία και το παραμύθι του ανασχηματισμού - λες και η ΝΔ έχει κρατήσει... κρυφά υπουργικά ταλέντα πέντε χρόνια τώρα και θα τα ρίξει ξαφνικά στην κυκλοφορία ή θα κάνει... μεταγραφές υπουργών από το εξωτερικό!

Θόλωσε, όμως, τα νερά ο Καραμανλής. Είπε και κάτι αοριστολογίες για την πίεση που δέχονται τα παιδιά στις εξετάσεις. Εχει που έχει ανάγκη ο κόσμος από ελπίδα, θα πέσουν και διάφορα μέσα ενημέρωσης να αβαντάρουν τον Καραμανλή, τελικά θα ξαναφέρουν τον κοσμάκη όπως ήταν το καλοκαίρι πριν από την Εκθεση Θεσσαλονίκης, τότε που περίμενε ότι «κάτι θα δώσει» ο πρωθυπουργός.

Τότε διαψεύσθηκαν οικτρά οι λαϊκές προσδοκίες. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Με το ένα και με το άλλο, όμως, κυλάει σιγά σιγά και ο χρόνος...

ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ
Στρουθοκαμηλισμός γεμάτος κινδύνους

Η πολιτική ζωή ξαναγύρισε στο Βατοπέδι. Δεν λύθηκε, όμως, απολύτως τίποτα από όσα προκάλεσαν την έκρηξη των νέων. Το αντίθετο. Από χθες είναι ελεύθεροι οι αστυνομικοί της «ζαρντινιέρας», του αγριότατου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη.

Ετοιμάζεται πόρισμα που θα ισχυρίζεται ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε στον... Λυκαβηττό ή στον Φιλοπάππου πριν δολοφονήσει τον 15χρονο Αλέξη. Κάθε μέρα ο αμετανόητος φονιάς αστυνομικός προκαλεί με εμπρηστικές δηλώσεις, όπως και ο συνήγορός του. Συνιστά επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι όλα αυτά αυξάνουν την οργή των νέων. Την περιμένουν εκπλήξεις. Δυσάρεστες.

Του Γιώργου Δελαστίκ από το ΕΘΝΟΣ