23 Ιαν 2009

Τζίρο 276 εκατ. δολ. κάνει η παραοικονομία του Ιντερνετ

Ρυθμούς ανάπτυξης, που θα ζήλευαν ακόμη και μεγάλες πολυεθνικές, εμφανίζει η παραοικονομία του Διαδικτύου, με τον ετήσιο τζίρο να υπολογίζεται διεθνώς σε περισσότερα από 276 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση. Σε αυτό το ύψος τοποθετούνται τα έσοδα των πωλητών, εάν ρευστοποιούσαν το σύνολο των κλεμμένων προϊόντων και απατηλών υπηρεσιών, που διαθέτουν καθημερινά, μέσω του Ιντερνετ. Περαιτέρω, τα στοιχεία πιστωτικών καρτών είναι η πιο πολυδιαφημισμένη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών στην παραοικονομία, αποτελώντας το 31% του συνόλου.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση της Symantec, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τον Οργανισμό STAR (Security Technology and Response) από servers που λειτουργούν στην παραοικονομία κατά την περίοδο 1 Ιουλίου 2007 έως 30 Ιουνίου 2008. Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι κλεμμένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών πωλούνται μόνο για 0,10 δολ. έως 25 δολ. ανά κάρτα ο μέσος όρος κλεμμένου πιστωτικού υπολοίπου, που παρατηρήθηκε από τη Symantec ξεπέρασε τα 4.000. Μάλιστα, η Symantec υπολόγισε ότι η δυνητική αξία όλων των πιστωτικών καρτών που διαφημίστηκαν κατά την περίοδο της έκθεσης ανέρχεται στα 5,3 δισ. δολ.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στις πιστωτικές κάρτες το μεγάλο ενδιαφέρον πιθανώς να συνδέεται με τους ποικίλους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να αποσπαστούν και να χρησιμοποιούν για απατηλές δραστηριότητες - οι πιστωτικές κάρτες μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για online αγορές και είναι συχνά δύσκολο για τους πωλητές ή τους παρόχους πιστωτικών καρτών να εντοπίσουν απατηλές συναλλαγές πριν οι απατεώνες τις ολοκληρώσουν και λάβουν τα προϊόντα τους. Επίσης, οι πληροφορίες πιστωτικών καρτών πωλούνται στους απατεώνες χονδρικά, με εκπτώσεις ή δωρεάν αριθμούς στην περίπτωση μεγάλων αγορών.