27 Ιαν 2009

Απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ της Κέρκυρας

Οι σκουπιδόποι της Κέρκυρας αναστατώνουν και πάλι το νησί. Μετά τη Λευκίμμη και ο ΧΥΤΑ της πόλης της Κέρκυρας στην περιοχή Τεμπλονίου παραμένει αποκλεισμένος από το Σάββατο από κατοίκους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του. Τα απορρίμματα σχηματίζουν βουνό πολλών μέτρων, αντί να θάβονται, προκαλώντας αφόρητη δυσοσμία στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων έχουν ζητήσει από το Σύνδεσμο Καθαριότητας, στον οποίο ανήκει η εγκατάσταση, να εξετάσει τη λύση της δεματοποίησης των απορριμμάτων, για να μειωθεί τουλάχιστον ο όγκος των ακάλυπτων σκουπιδιών και διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν λάβει απάντηση στην πρόταση αυτή.


Την Κυριακή ένταση δημιουργήθηκε όταν απορριμματοφόρο εμποδίστηκε από συγκεντρωμένους πολίτες να μπει στον ΧΥΤΑ και ο οδηγός του άδειασε τα σκουπίδια στον δρόμο, έξω από την εγκατάσταση. Εκλήθη η Αστυνομία και ο οδηγός του απορριμματοφόρου οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, ενώ συνεργείο του Συνδέσμου Καθαριότητας έσπευσε να καθαρίσει τον δρόμο από τα σκουπίδια.

Ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αν και κατασκευάστηκε με προοπτική δεκαπενταετίας, στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη κορεστεί, ενώ δεν έχουν τηρηθεί το διάστημα αυτό οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονταν στην άδειά του. Εδώ και μερικούς μήνες λειτουργεί με προσωρινή άδεια από τον νομάρχη, μέχρι το τέλος του 2009, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του, ωστόσο οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έργα που έχει αναλάβει να εκτελέσει ο φορέας διαχείρισης της εγκατάστασης προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

* Την ίδια ώρα, η Αστυνομία ερευνά άλλο περιστατικό που σημειώθηκε στον υπό δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης. Αγνωστος πέταξε τα ξημερώματα της Κυριακής δυναμίτιδα στο εργοτάξιο. Η έκρηξη προκάλεσε μικρό κρατήρα διαμέτρου 80 εκατοστών και βάθους 40 εκ., χωρίς ωστόσο να προκαλέσει άλλες ζημιές ή οποιοδήποτε τραυματισμό.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/01/2009