14 Ιαν 2009

«Πόλεμος» για την άδεια μητρότητας


Την οργή φεμινιστικών οργανώσεων αλλά και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, για διαφορετικούς όμως λόγους, προκάλεσε η απόφαση της γαλλίδας υπουργού Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί να επιστρέψει άρον άρον στα καθήκοντά της μόλις πέντε ημέρες αφότου γέννησε την αγνώστου πατρός κόρη της.
Πλήθος γυναικείων οργανώσεων αλλά και μεγάλη μερίδα της γαλλικής κοινής γνώμης κατηγορούν τη 43χρονη υπουργό ότι με την κίνησή της υποσκάπτει τον θεσμό της άδειας μητρότητας, η οποία στη Γαλλία είναι τρίμηνη και δίνεται σε γυναίκες αμέσως μετά τον τοκετό. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ίδια γίνεται αρνητικό παράδειγμα για τους εργοδότες, που πλέον θα έχουν ισχυρό άλλοθι για να πιέζουν τις νέες μητέρες να επιστρέφουν εσπευσμένα στις θέσεις τους.
Η πρώην προεδρική υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατήγγειλε προσωπικά τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ως υπεύθυνο για την πρόωρη επιστροφή της υπουργού στα καθήκοντά της, διότι άσκησε «εξαιρετικά βίαιη ψυχολογική πίεση» στη μαροκινής καταγωγής κυρία Ντατί. «Η βάναυση,προκλητική και ταπεινωτική συμπεριφορά είναι ενδεικτική της πλήρους έλλειψης σεβασμού» δήλωσε η παρ΄ ολίγον γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «με βάση την ισχύουσα εργατική νομοθεσία η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρενόχληση».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ