19 Ιουν 2009

Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται θα ξεπεράσουν το 1 δισ. το 2009

Το 2009 θα ξεπεραστεί λόγω της οικονομικής κρίσης το ιστορικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο που υποσιτίζονται, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
"Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού", σημειώνει ο FAO σε προκαταρκτική έκθεσή του για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.

"Η ανθρωπότητα θα έχει 1,20 δισεκατομμύριο ανθρώπους που θα υποφέρουν από την πείνα" στο τέλος της χρονιάς, προσθέτει ο FAO και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για "ιστορικό επίπεδο".

Η κατάσταση αυτή "δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής σοδειάς σε παγκόσμιο επίπεδο", αλλά οφείλεται "στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε ελάττωση των εισοδημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας, μειώνοντας την πρόσβαση των φτωχών στα τρόφιμα", επισημαίνει.

"Δεδομένων κυρίως των σοκ από την οικονομική κρίση και των συχνά ανεβασμένων τιμών των προϊόντων διατροφής σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των θυμάτων της πείνας αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά περίπου 11%", σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO, οι οποίες στηρίζονται σε μελέτη της υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, "σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που υποσιτίζονται ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες".

Τα θύματα του υποσιτισμού υπολογίζονται σε "642 εκατομμύρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, 265 εκατομμύρια στην υποσαχάρεια Αφρική, 53 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 42 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και σε 15 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες".

Πηγή: ΑΠΕ