20 Ιουν 2009

Αναβιώνει το έθιμο του Αη Γιαννη του Λαμπατάρη στα Βασιλάτικα της Κέρκυρας.


Στα Βασιλάτικα της Κέρκυρας την Τρίτη 23 Ιουνίου,παραμονή της εορτής της Γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή θα αναβιώσει ένα παλιό πανελλήνιο έθιμο.
Το έθιμο των φωτιών του Αη Γιάννη του Λαμπατάρη η διαφορετικά του Αη Γιάννη του Κλήδονα.
Αυτό το έθιμο θα αναβιώσει σε ένα όμορφο σημείο του χωριού,που ο Γιάννης έχει κτίσει ένα ξωκκλήσι προς τιμήν της ανάμνησης της Γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Βέβαια λόγω της ανομβρίας και της ζέστης και λόγω της πυκνής βλάστησης θα παρακαλούσα την πυροσβεστική να στείλει 1-2 πυροσβεστικά οχήματα για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η αναβίωση αυτού του εθίμου θα συνοδεύεται από πανηγύρι με παραδοσιακούς Κερκυραικούς χορούς,με ζωντανή ορχήστρα,σουβλάκια,μπύρες και αναψυκτικά.

Ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί θεία λειτουργία και θα γίνει αρτοκλασία.

Αξίζουν στον Γιάννη θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή του αυτή.




(Ο Γιάννης από μια φωτογραφία του που βρήκα στο ιντερνετ λέγοντας τα Κάλαντα.)










Οι Κερκυραίοι αλλά και όσοι επσκέπτες βρίσκονται στην Κέρκυρα αξίζει να επισκεφθείτε την Τρίτη το βράδυ τα Βασιλάτικα,για να ζήσετε την ομορφιά ενός εθίμου,που τείνει να εξαφανισθεί στις μέρες μας,αλλά και να περάσετε όμορφα διασκεδάζοντας παραδοσιακά.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΑΤΙΚΑ?

ΚΛΙΚ : ΕΔΩ

Ακούστε και μια ηχητική υποδοχή:



Επεξήγηση Κερκυραικών λέξεων που θα ακούσετε στο τραγούδι:

Τζουρνάδα: Η εργαζόμενη στις οικιακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Μαρέντα: Το πρόγευμα των εργατών.

Κουλούμια: Τα λεγόμενα κουτρούλια.Μικρά βουναλάκια χώματος στις ρίζες των κλημάτων για τον αερισμό και την αναζωογόνηση του χώματος.

Κολόκα: Ο αποξηραμένος φλοιός της κολοκύθας,που παλιά χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά υγρών.Κάτι σαν τα σημερινά παγούρια.

Μπουρέλια: Μικρά έως μεσαία ξύλινα βαρέλια για την αποθήκευση κρασιού.