14 Ιουν 2009

Eως και διπλασιασμό του ΕΤΑΚ εξετάζει η κυβέρνηση

ΣTA ακίνητα θα στηριχτεί και ο νέος γύρος μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα που θα στοχεύουν στη συμπίεση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά αφενός τον διπλασιασμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από το 0,1% στο 0,2% και αφετέρου την περαίωση γης μέσω εξαγοράς με ευνοϊκό τίμημα καταπατημένων δημοσίων κτημάτων, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 750 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, το Yπουργείο Οικονομικών έχει ενεργοποιήσει με ακόμη εντατικότερους ρυθμούς τον εισπρακτικό του μηχανισμό και ήδη άρχισε να ταχυδρομεί τα εκκαθαριστικά πληρωμής τόσο του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων όσο και της περαίωσης, ενώ θα αρχίσει άμεσα να αποστέλλει και τα σημειώματα της έκτακτης εισφοράς. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας εξέδωσε προχθές σειρά εγκυκλίων η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή πορεία ρυθμίσεων όπως π.χ. η περαίωση για τον ΦΜΑΠ ή για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς.

Αναφορικά με τα πρώτα φορολογικά μέτρα, αυτά εξετάζονται σε απανωτές συσκέψεις, και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν:

 Αναπροσαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα.

 Αύξηση του συντελεστή ΕΤΑΚ από το 0,1% στο 0,2% (αυτό θα εξαρτηθεί από την οριστική αποτίμηση των εσόδων από ΕΤΑΚ του 2008).

 Αύξηση από 1ης Ιουλίου των τελών κινητής τηλεφωνίας.

 Ρύθμιση για εξαγορά με χαμηλό τίμημα ορισμένων εκ των περίπου 100.000 καταπατημένων δημοσίων κτημάτων συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων (με προσδοκώμενα έσοδα 750 εκατ. ευρώ).

 «Τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων (εκτιμώμενα έσοδα έως και 4 δισ. ευρώ).

Δεύτερο πακέτο μέτρων αναμένεται το φθινόπωρο, και μεταξύ αυτών εξετάζεται ήδη η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 40% στο 45% ή και στο 50%, για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και περικοπή φοροαπαλλαγών.

Πηγή: express