13 Ιουν 2009

Εκτακτη εισφορά και σε απαλλασσόμενες αποδοχές

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς και σε εισοδήματα που είναι αφορολόγητα ή φορολογούνται αυτοτελώς ή με ειδικό καθεστώς, προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδόθηκε χθες, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι σημειώματα θα αποσταλούν και σε όσους έλαβαν εφάπαξ σύνταξης ή αποζημίωση απόλυσης, με τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 60.000 ευρώ, για το 2007, και μετά θα πρέπει να προσέρχονται στην εφορία, για να δώσουν διευκρινίσεις.

Από την εγκύκλιο προκύπτει, επίσης, η ιδιαίτερη ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών για τη συνταγματικότητα της διάταξης περί έκτακτης εισφοράς, καθώς, ενώπιον των προσφυγών που θα ασκηθούν, αναφέρει ότι και σε περίπτωση άσκησης προσφυγής θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται ολόκληρο το ποσό, μέχρι να τελεσιδικήσει.

Ειδικότερα, η εισφορά επιβάλλεται σε όλα τα εισοδήματα τα φυσικών προσώπων, από τα οποία εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα που προέρχονται από αποζημίωση απολυομένου, εφάπαξ παροχή ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών και εφάπαξ βοήθημα δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, οι κατηγορίες των φορολογουμένων αυτών θα πρέπει να το αποδείξουν στη Δ.Ο.Υ, καθώς θα τους κοινοποιηθεί το εκκαθαριστικό και κατόπιν θα πρέπει, εντός προθεσμίας δύο μηνών, να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά.

Περισσότερα...