21 Ιουν 2009

«Ανοίγουν» 26 «κλειστά» επαγγέλματα από 1/1/2010

AΠEΛEYΘEPΩNONTAI από την 1η Ιανουαρίου 2010 και το αργότερο, εντός του α΄ εξαμήνου του επόμενου έτους, 26 τομείς από τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Η απελευθέρωση θα γίνει με νομοσχέδιο που καταρτίζει το Yπουργείο Οικονομίας και το προσεχές διάστημα θα δοθεί προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και με την ψήφισή του από τη Βουλή θα απαιτηθεί «αγώνας δρόμου», καθώς θα απαιτηθούν περίπου 35 εγκύκλιοι και Προεδρικά Διατάγματα για την υλοποίηση του νόμου.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Το όλο ζήτημα έχει ήδη καθυστερήσει στην Ελλάδα, καθώς 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης είναι ήδη έτοιμες, αλλά η προώθησή του θα προβληθεί από την κυβέρνηση ως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών.

Στο νομοσχέδιο, σε αντίθεση με την κοινοτική Οδηγία, θα ορίζονται οι τομείς και οι υπηρεσίες που θα παραμείνουν «κλειστές». Αλλά, σε συγκερασμό με την Οδηγία, προκύπτουν οι 26 τομείς των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών που από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα μπορούν να ασκούν στην Ελλάδα και οι αλλοδαποί κάτοικοί της. Για παράδειγμα, δεν «ανοίγουν» οι κλάδοι των φορτηγών και των ταξί, αλλά «απελευθερώνονται» οι ανώτατες και κατώτατες αμοιβές για τις νομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες από αρχιτέκτονες και μηχανικούς.


Περισσότερα...