4 Σεπ 2009

Τα νέα αφορολόγητα όρια για το ενιαίο Τέλος Ακινήτων

Με τα νέα αφορολόγητα όρια 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τις οικογένειες θα υπολογιστεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, η είσπραξη του οποίου όμως τελεί εν αμφιβόλω καθώς συμπίπτει με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Μέχρι τις εκλογές, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα συνεχίσει να στέλνει στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος, τα σημειώματα-υπενθύ­μιση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς και τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2008 στους φορολογούμενους που διόρθωσαν λάθη και παραλείψεις στο έντυπο Ε9.

Όπως ορίζεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας:

100.000 ευρώ για τους άγαμους. Το ίδιο ποσό ισχύει και για διαζευγμένους ή χήρους, εφόσον δεν βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα.

200.000 για τους έγγαμους χωρίς παιδιά ή με ένα ή δύο παιδιά. Το ποσό των 200.000 ευρώ επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ των κατοικιών των ιδιοκτητών που αναγράφονται στην ίδια δήλωση ΕΤΑΚ. Το ίδιο ποσό ισχύει για διαζευγμένους ή χήρους που βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα.

230.000 για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

2. Απαλλαγή από το ΕΤΑΚ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση χορηγείται και σε φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή.

3. Η φοροαπαλλαγή χορηγείται ανεξάρτητα από:

Το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).

Το αν το ακίνητο είναι ημιτελές ή έχει οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό (π.χ. διατηρητέο)

Το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κατοικίας

4. Η φοροαπαλλαγή χορηγείται μόνο για την κατοικία και όχι για το οικόπεδό της.

5. Δεν χορηγείται επίσης σε βοηθητικούς χώρους κατοικίας (π.χ. αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.).