1 Απρ 2009

Το θερμό κλίμα φέρνει...κορίτσια

Οι άνθρωποι που ζουν σε τροπικά κλίματα κάνουν περισσότερα κορίτσια σε σχέση με εκείνους που ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανίδας ερευνήτριας Κρίστεν Ναβάρα στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters, το φαινόμενο αυτό οφείλεται είτε στο θερμότερο κλίμα είτε στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.
Οπως η ίδια εξηγεί, αυτού του είδους το κλίμα μπορεί να μεταβάλει τα ποσοστά αποβολών και την ποιότητα του σπέρματος.
Οι ειδικοί ήδη γνωρίζουν ότι τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών διαφέρουν σε όλο τον πλανήτη.
Κάποιες από αυτές τις διαφορές εξηγούνται κοινωνιολογικά- σε χώρες όπως η Κίνα, τα αγόρια προτιμώνται σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε κάποιες φορές να γίνονται αμβλώσεις όταν πρόκειται να γεννηθούν κορίτσια- όμως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.
Η έρευνα δείχνει ότι το θηλυκό έμβρυο είναι λιγότερο εύθραυστο από το αρσενικό, το οποίο είναι πιο επιρρεπές στις περιβαλλοντικές επιδράσεις στις εγκύους.
Ετσι εξηγείται και ότι σε περιόδους έντονου περιβαλλοντικού στρες- συμπεριλαμβανομένων και των πολέμων- αυξάνονται οι γεννήσεις κοριτσιών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και το γεωγραφικό πλάτος επηρεάζει το φύλο του παιδιού. Ενδεικτικό είναι ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να γεννηθεί αγόρι αυξάνονται όσο πιο νότια ζει κανείς- τουλάχιστον στην Ευρώπη.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσμαστα εξετάζοντας μεμονωμένες περιοχές εξαιτίας των μεγάλων διαφορών- πολιτισμικών, κοινωνικών, οικονομικών.

Επομένως αν θέλετε αγόρια να προτιμάτε τις πολύ κρύες του χειμώνα...