28 Απρ 2009

Φρικτοί θάνατοι στην "αποθήκη παιδικών ψυχών" στην Ηλεία.

Είκοσι τρεις συνολικά εργαζόμενοι στην «αποθήκη παιδικών ψυχών» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας παραπέμπονται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αμαλιάδας για να δικαστούν ως υπαίτιοι για τον φρικτό θάνατο στις 10/5/2006 του 15χρονου ασθενή με νοητική στέρηση και επιληψία Κ.Χ.
Το παιδί είχε βρεθεί νεκρό στο κρεβάτι του και σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, ο θάνατός του είχε προέλθει από πνιγμό λόγω της απόφραξης του λάρυγγά του από σπόγγο προερχόμενο από το στρώμα του κρεβατιού του! Στο στομάχι του νεκρού παιδιού είχαν εντοπιστεί κομμάτια από αφρολέξ, σπάγγοι και μικρά σύρματα. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν όλοι είναι η «ανθρωποκτονία από αμέλεια περισσότερων προσώπων τελούμενη από αμέλεια».Μέσω του κατηγορητηρίου που έχει στη διάθεσή της η «Ε» προκύπτει η πρωτοφανής αδιαφορία συγκεκριμένων μελών του προσωπικού για τον 15χρονο.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούνται ότι ως νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό κι ενώ γνώριζαν ότι ο ασθενής έπασχε από βαριά νοητική στέρηση και επιληψία και είχε την ιδιαιτερότητα να καταπίνει μικροαντικείμενα, αν και έβλεπαν καθημερινά στο δωμάτιό του διάσπαρτα κομμάτια αφρολέξ και λάτεξ στο δάπεδο και να λείπουν κομμάτια από το στρώμα του, δεν προέβησαν στην αντικατάστασή του ούτε τοποθέτησαν προστατευτική στρωματοθήκη, ούτε φρόντιζαν ώστε οι καθαρίστριες να προβαίνουν στην άμεση καθαριότητα του δωματίου του.Για τέσσερις από τους εργαζόμενους το κατηγορητήριο επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες και αναφέρει ότι κατά την εκτέλεση της βάρδιάς τους κι ενώ γνώριζαν ότι ο 15χρονος ήταν ζωηρός και έχρηζε αυξημένης επιτήρησης, έκλεισαν την πόρτα του δωματίου όπου κοιμόταν και δεν είχαν οπτική επαφή... όταν δε το διαπίστωσαν, ότι ο ασθενής είχε πάρει το στρώμα και είχε ξαπλώσει στο δάπεδο, δεν τον μετέφεραν να κοιμηθεί αξιοπρεπώς στο κοντινότερο κρεβάτι, ούτε τον πλησίασαν για να δουν αν κοιμάται ή αν είναι ζωντανός, με αποτέλεσμα τον θάνατό του από την κατάποση τεμαχίων σπόγγου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τριάντα συνολικά παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν πεθάνει από το 1988, χρονιά που ξεκίνησε η λειτουργία του ιδρύματος μέχρι σήμερα, στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά Ηλείας. Οι αρμόδιοι του ιδρύματος κάνουν λόγο για φυσιολογικούς θανάτους κατάκοιτων και με πολλά προβλήματα υγείας παιδιών.

(ΠΗΓΗ)