5 Απρ 2009

Παράλυτο κράτος


Για να εξοικονομήσει 350 εκ. ευρώ παγώνει τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων και δίνει έκτακτο βοήθημα 300-500 ευρώ τον χρόνο στους μισθωτούς με μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 1.700 ευρώ και στους συνταξιούχους μέχρι 1.100 ευρώ. Ακόμη, όμως, και αυτή η έκτακτη παροχή, που κυμαίνεται από 21,4 μέχρι 35,7ευρώ τον μήνα, δεν συνυπολογίζεται στον βασικό μισθό, ο οποίος παραμένει στα περσινά επίπεδα, πράγμα που οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές και στο εφάπαξ.

Επιχειρηματολογώντας πολιτικά και επικοινωνιακά με βάση τις πιέσεις της Κομισιόν για λήψη πρόσθετων μόνιμων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010 για επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3%, η κυβέρνηση μέσω του παγώματος της εισοδηματικής πολιτικής αφαιρεί από περίπου ένα εκατομμύριο εργαζομένους και συνταξιούχους πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Και ενώ δίνει ψίχουλα 15 ευρώ τον μήνα για την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών και των ανέργων, χρηματοδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους εισαγωγείς αυτοκινήτων μέσω της μείωσης του τέλους ταξινόμησης, επιδεικνύοντας υπέρμετρη ευαισθησία για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ