9 Απρ 2009

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ



Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Σαν τα ζώα στοιβαγμένοι μέσα σε παλιά λεωφορεία δίπλα από τη νέα εθνική οδό Πύργου-Πάτρας, στο ύψος της διασταύρωσης με την Ανδραβίδα Ηλείας, βρίσκονται περίπου πενήντα Βούλγαροι εργάτες γης μαζί με τις οικογένειές τους, βιώνοντας καθημερινά την αθλιότητα, την εκμετάλλευση και την προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας.
Κάνουν ότι έπεσαν από τα σύννεφα οι αρμόδιοι για τον καταιγισμό της εκμετάλλευσης Εκαναν ότι... έπεσαν από τα σύννεφα χθες οι τοπικοί άρχοντες, η αστυνομία και οι υπόλοιποι αρμόδιοι, όταν η δημοσιογραφική έρευνα ανέδειξε τον νέο καταυλισμό της ντροπής στην Ηλεία. Και όμως σ' εκείνο το σημείο βρίσκεται το σχεδόν καθημερινό μπλόκο της Τροχαίας, ενώ από την εθνική οδό και δίπλα από τον καταυλισμό περνούν καθημερινά οι εισαγγελείς που υπηρετούν στην Ηλεία, οι βουλευτές αλλά και ο κατά τα άλλα «ευαίσθητος» σε εργασιακά θέματα Ηλείος υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Κανένας τόσους μήνες δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό... Ή μάλλον κανένας δεν ήθελε να αναδείξει το πρόβλημα που πίσω του κρύβει την γερή κονόμα και χιλιάδες ευρώ από τα κυκλώματα των εργατονταβαντζήδων που λυμαίνονται την πεδινή Ηλεία. Πενήντα ευρώ το «κεφάλι» πληρώνουν στον ιδιοκτήτη της μάντρας των παροπλισμένων λεωφορείων οι αλλοδαποί εργάτες για να έχουν το δικαίωμα να στεγάσουν τη φτώχεια τους μέσα σ' αυτά. Κάτι λιγότερο, περίπου 40 ευρώ, πληρώνουν οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά.
Και δεν είναι η μοναδική επιχείρηση κονόμας σε βάρος των αλλοδαπών της Ανδραβίδας.
Υπάρχουν συμπολίτες μας που, αντιλαμβανόμενοι ότι το ζήτημα έχει χρήματα αφορολόγητα και μαύρα, έχουν ενοικιάσει με το «κεφάλι» ακόμα και κοτέτσια σε αυτούς τους φουκαράδες. Οικήματα χωρίς στοιχειώδεις χώρους υγιεινής. «Τρώγλες ντροπής» - λέει στην «Ε» ο δήμαρχος της Ανδραβίδας Γιάννης Παπανδρέου και στη συνέχεια αποκαλύπτει κάτι το συνταρακτικό:
«Υπάρχουν και κάποιοι ασυνείδητοι που έχουν ενοικιάσει στους αλλοδαπούς εργάτες γης παλιά πλίνθινα σπίτια που έχουν κριθεί από τους μηχανικούς ως κατεδαφιστέα λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τον σφοδρό σεισμό που έπληξε την περιοχή μας. Φαντάζεστε πόσα θύματα θα υπάρξουν αν τύχει και έχουμε έναν νέο σεισμό» - λέει ο δήμαρχος της Ανδραβίδας και υπογραμμίζει:
«Δεν είναι δυνατόν σε σπίτι που βγήκε κόκκινο μετά τον τελευταίο σεισμό να στεγάζονται είκοσι άτομα. Η εικόνα αυτή που βλέπουμε με τα λεωφορεία είναι το αποκορύφωμα του αίσχους!».
Σύμφωνα με πληροφορίες το τοπικό αστυνομικό τμήμα πριν από τρεις μήνες ενημέρωσε με επίσημο έγγραφο όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Εισαγγελία της Αμαλιάδας για τον καταυλισμό της ντροπής, αλλά παραδόξως ουδείς ασχολήθηκε μέχρι χθες με το θέμα.

http://mnodaros.blogspot.com/2009/04/blog-post_09.html