28 Απρ 2009

Στεγαστικά δάνεια με εγγύηση από Δημόσιο

Ισχυρά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα προσφέρει η κυβέρνηση για την απόκτηση κατοικίας έως το τέλος του 2010, με σκοπό να αναθερμανθεί ο κλάδος της οικοδομής που πλήττεται από την ύφεση. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου ανακοίνωσε χθες 4 μέτρα που θα προωθηθούν σύντομα στη Bουλή και τα οποία συνίστανται: 1. Στην παροχή εγγύησης του Δημοσίου για το πέραν του 75% ποσοστού του στεγαστικού δανείου που δικαιούνται να χορηγούν σήμερα οι τράπεζες επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Με τη ρύθμιση αυτή γίνεται εφικτή η λήψη δανείου για το 100% της αξίας των ακινήτων. Η εγγύηση αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για να δηλώσουν οι δανειολήπτες σε συμβόλαιο και εφορία την εμπορική τιμή αντί της χαμηλότερης αντικειμενικής.

2. Σε έκπτωση 40% των τόκων από τον φόρο για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. για τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ.

3. Σε μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.

4. Σε προκήρυξη προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που χτίστηκαν πριν το 1980.

Με το μέτρο για την κάλυψη του 100% του δανείου μετά την εγγύηση του Δημοσίου αποσκοπείται η επιλογή των δανειοληπτών να δηλώνουν στο συμβόλαιο την αγοραία αξία αντί της αντικειμενικής, κάτι που θα αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο μεταβίβασης.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ