22 Απρ 2009

Στο ναό της Ίσιδος στην Αίγυπτο «κρύβεται» (;) η Κλεοπάτρα

Την ελπίδα ότι μπορεί να βρίσκεται κοντά στη σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα, στην αποκάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας, εκφράζει ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται στην Αίγυπτο.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε η τελευταία Πτολεμαία βασίλισσα «κρύβεται» στο ναό που είναι αφιερωμένος στη θεά Ίσιδα, σε έναν βραχώδη λόφο της Αιγύπτου, κοντά στην Αλεξάνδρεια. Ο εντοπισμός του τάφου θα μπορούσε να είναι η «πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα», όπως δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς.

Σύμφωνα με το Βήμα, δεν αποκλείεται στο ίδιο σημείο να βρίσκεται και ο τάφος του Μάρκου Αντώνιου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σώμα της Κλεοπάτρας μετέφεραν οι ιερείς μετά την αυτοκτονία της μέσα στον ναό, όπου μπορεί να μεταφέρθηκε και ο αγαπημένος της Μάρκος Αντώνιος.

Ήδη, οι γεωφυσικές έρευνες εντόπισαν τρεις θαλάμους σε βάθος έως 20 μέτρων, ενώ κοντά στο ιερό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νεκροταφείο με επιχρυσωμένες μούμιες, στοιχείο που παραπέμπει σε βασιλικές ταφές.

Επίσης βρέθηκαν 22 χάλκινα νομίσματα με το όνομα της Κλεοπάτρας, ένα αλαβάστρινο προσωπείο που μοιάζει με το πρόσωπο του Αντώνιου, καθώς και πολυάριθμα φρέατα και σήραγγες.

Πάντως, η έναρξη των ανασκαφών προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, για λόγους ασφαλείας, καθώς ο ναός βρίσκεται πάνω από τη θερινή οικία στη Μεσόγειο του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.


Πηγή: www.in.gr