Κρατούν ψηλά ακόμα τις τιμές οι Έλληνες ξενοδόχοι, ωστόσο ξεκίνησαν προσφορές με δωρεάν διανυκτερεύσεις.
Την αρχή έκαναν οι μεγάλες αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων της Αθήνας, οι οποίες δίνουν στις δύο διανυκτερεύσεις την τρίτη δωρεάν.
Και τώρα οι προσφορές έχουν επεκταθεί σε μονάδες της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στην Κρήτη.
Οι κατά τόπους Ενώσεις των ξενοδόχων, βλέποντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται συστήνουν στα μέλη τους να κάνουν «σκόντο» στις τιμές.
Διότι φτάσαμε στο σημείο, δέκα ημέρες (μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια και με ημιδιατροφή) να κοστίζουν λιγότερο σε ξενοδοχείο–μεσαιωνικό πύργο στην Τοσκάνη απ’ όσο 10 μέρες στη Μύκονο.
Και η μία βδομάδα σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Βαρκελώνη να κοστίζει σχεδόν στη μισή τιμή απ’ όσο μία βδομάδα διακοπές στη Σαντορίνη.
Αλλά υπάρχουν και άλλα ευτράπελα… Μία παρέα τεσσάρων νεαρών από την Κρήτη, ήθελαν φέτος να κάνουν διακοπές στην Τήνο. Απευθείας καράβι δεν υπάρχει από Κρήτη για την Τήνο. Θα έπρεπε λοιπόν να πιάσουν Μύκονο και από κει ανταπόκριση με άλλο πλοίο της γραμμής για Τήνο. Προτίμησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς Ισπανία και μάλιστα τα εισιτήρια τους κόστισαν και 55 ευρώ (το άτομο) φτηνότερα, απ΄ ότι αν ακολουθούσαν την διαδρομή Ηράκλειο- Μύκονο-Τήνο.
Οι παθογένειες λοιπόν του ελληνικού τουρισμού τέλος δεν έχουν.
Και οι τιμές, τόσο στα ξενοδοχεία, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.
Διότι, καλή είναι η διαφήμιση του ΕΟΤ, για το τροπικό νησί στα Σύβοτα, όμως με τις τιμές που ζητούν οι ξενοδόχοι της περιοχής, ταξιδεύεις στα σίγουρα Μπαχάμες.
Εκπρόσωποι των Ενώσεων ξενοδόχων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, παραδέχονται στο Capital.gr, πως σε πολλές περιπτώσεις «οι τιμές είναι ακραίες» και σημειώνουν πως έχουν ενημερώσει τα μέλη τους και τους έχουν συστήσει να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών και εκπτώσεις, σε ποσοστό 10% με 15% και σε καμία περίπτωση πάνω από 20%.
Οι ξενοδόχοι της Κρήτης, φαίνεται ότι πρώτοι πήραν το μήνυμα και στις 8 με 10 διανυκτερεύσεις προσφέρουν 1 δωρεάν. Το ίδιο συμβαίνει και στη περιοχή του Πηλίου, όπως και στο Ιόνιο.
Στις Κυκλάδες, όπου με εξαίρεση τη Μύκονο, δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, με τα ενοικιαζόμενα να «κτυπούν» ακόμα και 100 ευρώ τη βραδιά.
Στη Ρόδο οι τιμές εμφανίζουν μία μικρή πτώση της τάξης του 10% με 15%, και αυτό επειδή, αυξήθηκε ο πληθυσμός των ξενοδοχείων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων φοβάται ότι με την ένδεια που επικρατεί σε πολλές μονάδες, οι ξενοδόχοι θα ενδώσουν σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» χαμηλά πακέτα και για το 2010, τώρα που ασκούν τις μεγάλες πιέσεις οι ξένοι tour operators.
Πηγή: capital,gr