1 Ιουν 2009

Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι της Κέρκυρας...

Πολλοί από εσάς,εχετε διαβάσει το περίφημο βιβλίο του Κάρλο Λέβι,που γυρίστηκε και κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ και την Ειρήνη Παππά,
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΛΙ.
Το Εμπολι είναι μια πόλη της Ιταλίας ,μια πόλη που χώριζε τον αναπτυγμένο βορά με τον εγκαταλελειμένο Νότο.Ετσι οι κάτοικοι του Νότου απεγνωσμένοι από την εγκατάλειψη του κράτους και την ανέχεια,έλεγαν με παράπονο:
"Εμείς δεν είμαστε Χριστιανοί,ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι".

Και η Κέρκυρα έχει το δικό της Εμπολι και αυτό λέγεται Μεσογγή.

Προχθές o Νομάρχης Κερκύρας Στέφανος Πουλημένος και ο Αντινομάρχης Κώστας Λέσσης επιθεώρησαν την ολοκλήρωση του έργου του κόμβου της Μεσογγής.Σταμάτησαν στον κόμβο και θαύμαζαν το έργο με στραμμένα τα βλέμματα προς το βορά και γυρισμένες τις πλάτες στο Νότο.
Και τον Νομάρχη τον καταλαβαίνω.Από τον βορά είναι και φυσικό επόμενο είναι να έχει στραμένο το βλέμα του εκεί.Αυτόν που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ο Κώστας ο Λέσσης που είναι γέννημα θρέμμα του Νότου.(Πετριτής).

Γιατί τα γράφω αυτά?

Γιατί από τον κόμβο της Μεσογγής ξεκινά ένας παραλιακός δρόμος που συνδέει την Μεσογγή με την Μπούκαρη.Ενας παραλιακός δρόμος που αποτελεί ντροπή για τον σύγχρονο πολιτισμένο άνθρωπο,για το ίδιο το κράτος,αντικείμενο απόγνωσης για τους απλούς κατοίκους της περιοχής και αντικείμενο ανέχειας για τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πάνω σε αυτό τον δρόμο,τις ήδη ραπισμένες από τα αποτελέσματα της οικονομικής και τουριστικής κρίσης.
Δυο μήνες τον χρόνο δουλεύουν.Ιούλιο και Αύγουστο.Ποιος όμως τουρίστας θα παει στην περιοχή αυτή όταν είναι υποχρεωμένος να διαβεί έναν επικίνδυνο δρόμο?
Αυτός ο δρόμος εξυπηρετεί κυρίως τα χωριά,Πετριτή,Κουσπάδες,Βασιλάτικα και Αγιο Νικόλαο,γιατί συντομεύει την απόσταση τους από την πόλη της Κέρκυρας.
Η πιθανή δικαιολογία που θα ακούσουμε είναι ότι σχεδιάζεται διάνοιξη αυτού του δρόμου.
Αυτή την δικαιολογία την ακούω 40 χρόνια.
Μέχρι όμως να γίνει αυτή η πολυπόθητη διάνοιξη θα μπορούσατε,τουλάχιστον,τον ήδη υπάρχοντα δρόμο να τον πασαλείφετε με λίγη άσφαλτο.Δεν σας στοιχίζει και τίποτε βρε αδελφέ!!!

Βέβαια ο κοντοχωριανός μου Κώστας Λέσσης θα μου έλεγε για την ολοκλήρωση του δρόμου Πετριτή-Μπούκαρη.
Θα του απαντούσα :

1.Να κυριολεκτούμε: Πετριτή-Καλάμι όχι Πετριτή-Μπούκαρη, εχει διαφορά.Yπάρχει και η απόσταση Καλάμι-Μπούκαρη.

2.Αυτό μου φέρνει στο μυαλό έναν άνθρωπο που πεινάει και ζητάει να του δώσουν ένα πιάτο φαί.Του φέρνουν ένα ωραίο πιάτο άδειο.Το φαί όμως ποτέ δεν πρόκειται να το αντικρύσει.Κάθεται μπροστά στο ωραίο άδειο πιάτο και περιμένει...και περιμένει...και περιμένει...

MEΣΟΓΓΗ -ΜΠΟΥΚΑΡΗ: Θέλετε να δείτε ένα δείγμα των υπέροχων φυσικών τοπίων που διασχίζει αυτός ο δρόμος?Δείτε το παρακάτω: