23 Ιουν 2009

Σκύλοι προειδοποιούν... διαβητικούς για κρίσεις υπογλυκαιμίας

Εκπαιδευτές σκύλων στη Βρετανία έχουν αρχίσει "μαθήματα" στους "καλύτερους φίλους των ανθρώπων" για να προειδοποιούν τους διαβητικούς ιδιοκτήτες τους όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους πέφτουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής οι σκύλοι έχουν αποδειχθεί ικανοί να οσμίζονται ορισμένα καρκινικά κύτταρα, όπως και να εντοπίζουν παράνομα ναρκωτικά και εκρηκτικά.Τώρα, όσον αφορά τον διαβήτη πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οξεία όσφρηση των συμπαθών αυτών τετραπόδων μπορεί να εντοπίσει τις ανεπαίσθητες αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό όταν ένα άτομο πρόκειται να πάθει κρίση υπογλυκαιμίας.

Σε έρευνα που έγινε πέρυσι τον Δεκέμβριο από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, 65% από 212 διαβητικούς που είναι εξαρτώμενοι από την ινσουλίνη ανέφεραν ότι όταν είχαν κρίση υπογλυκαιμίας οι σκύλοι τους αντιδρούσαν κλαψουρίζοντας, γαβγίζοντας ή με κάποιον άλλο χαρακτηριστικό τρόπο.

Στο ερευνητικό κέντρο Σκύλων για τον Καρκίνο και τη Βιοδιάγνωση στο Έιλσμπερι, στη νότια Αγγλία, οι εκπαιδευτές ζώων προσπαθούν στηριζόμενοι στο εύρημα αυτό να τελειοποιήσουν τις ικανότητες 17 σκύλων στον εντοπισμό των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι σκύλοι που διαθέτει το ίδρυμα αυτό βρίσκονται σήμερα σε διάφορα στάδια της εκπαίδευσής τους, η οποία θα συνεχιστεί με τη συμβολή των διαβητικών, στους οποίους θα δοθούν για υιοθεσία. Πολλοί από τους διαβητικούς αυτούς θα είναι παιδιά.

Πηγη: ΑΠΕ