2 Σεπ 2009

"Τραγικό κεφάλαιο"



Με την επίθεση της στην Πολωνία πριν από 70 χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, η Γερμανία άνοιξε το πιο τραγικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο Βέστερπλάτε κοντά στο Γκντάνσκ, στην Πολωνία.

"Πριν από 70 χρόνια άρχισε, με την γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας το πιο τραγικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Ευρώπης", τόνισε η Μέρκελ.

"Ο πόλεμος που εξαπολύθηκε από την Γερμανία προκάλεσε αμέτρητα δεινά σε πολλούς λαούς, χρόνια στέρησης των ατομικών δικαιωμάτων, ταπείνωση και καταστροφή", πρόσθεσε.

"Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος από το σημείο όπου την 1η Σεπτεμβρίου το γερμανικό θωρηκτό Σλέσβιγκ Χολστάιν έριξε τους πρώτους κανονιοβολισμούς του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, προκαλώντας κόλαση φωτιάς στην πολωνική βάση Βεστερπλάτε.

"Αποτίω φόρο τιμής στα 60 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας αυτού του πολέμου που άρχισε από την Γερμανία", υπογράμμισε.

"Η Ευρώπη μετατράπηκε από μια ήπειρο τρόμου και βίας σε μια ήπειρο ελευθερίας και ειρήνης. Και το ότι κατέστη αυτό δυνατό, είναι κάτι που δεν είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο από θαύμα", εκτίμησε η Μέρκελ.

Ηγέτες από είκοσι χώρες, ανάμεσα τους και η Ρωσία και η Γερμανία τίμησαν στο Γκτάνσκ την 70η επέτειο της έναρξης του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ