16 Νοε 2009

Πόθεν έσχες με εξοντωτικές ποινές

Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει με τον τρόπο αυτό, ισχυρά αντικίνητρα για παραβατική συμπεριφορά, αφού τα εξοντωτικά πρόστιμα και η απειλή ποινικών κυρώσεων θα αποτρέψει τους υποψήφιους φοροφυγάδες. Η καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» καταργεί το σημερινό πλέγμα τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Σε πρώτη φάση το σύστημα θα λειτουργήσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και σε δεύτερη φάση για το σύνολο των φορολογούμενων. Τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες διαβίωσης που θα δηλωθούν τον πρώτο χρόνο από τα 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που θα διενεργεί η εφορία.

Όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων. Όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και το επίπεδο διαβίωσης θα είναι δειγματοληπτικοί, κυρίως σε ομάδες φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» και έχουν μεγάλα ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής.

Ο έλεγχος για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα είναι εξονυχιστικός. Οι εφοριακοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία για να αποκαλύπτουν το «μεγάλο πλούτο που φοροδιαφεύγει» όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Βασικό όπλο για την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» θα αποτελέσει το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης στο οποίο θα ζητάει από τους φορολογούμενους πλήρη και αναλυτική αποτύπωση των αποταμιεύσεων, των περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών διαβίωσης.

Τραπεζικές καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων και έξοδα διαβίωσης θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή σε ξεχωριστό έντυπο που θα συνυποβάλεται με τη δήλωση.

Με το νέο σύστημα θα ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, όπως είναι η πρώτη κατοικία, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρείες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ