19 Νοε 2009

Τι σηματοδοτεί το «μπουκέτο μέτρων» Κατσέλη

Ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο δίνει το μπουκέτο των μέτρων που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση διά της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη. Επιδιώκοντας να είναι συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και έχοντας συνθέσει τις απόψεις 50 φορέων επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας η κυρία Κατσέλη παρουσίασε ένα τολμηρό πλαίσιο προτάσεων με στόχο να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που συνθλίβονται από την κρίση και από τις διαστάσεις που λαμβάνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα έχει σχεδιάσει ένα πλέγμα μέτρων για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με σημαντικούς πόρους, μέσω ανακατανομής δαπανών, εξορθολογισμό κατανομής πόρων και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των οργάνων που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Και είναι εμφανής η προσπάθεια, τα μέτρα να έχουν σαφή αναπτυξιακή προοπτική, κάτι απολύτως απαραίτητο σε μία οικονομία που θα πρέπει να πραγματοποιήσει πραγματική υπέρβαση ώστε να ξεπεράσει την παγίδα της ύφεσης και να παρακολουθήσει εγκαίρως τον νέο κύκλο ανάπτυξης που διαφαίνεται ήδη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αναμφισβήτητα τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δεδομένης της διαβούλευσης στην οποία θα ανοίξει το σχετικό νομοσχέδιο, θα είναι και επιδεκτικά βελτιώσεων. Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι από την πλευρά των τραπεζών ήδη διατυπώνονται αντιδράσεις που θα κλιμακωθούν μόλις οριστικοποιηθεί και το νομοσχέδιο για τα νοικοκυριά. Επίσης, από κάποιες πλευρές θα διατυπωθούν υπερβολικές απαιτήσεις, προσδοκώντας να αξιοποιήσουν τη συγκυρία.
Ομως, σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την οικονομία και την κοινωνία θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να συμμετάσχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν αποτελεσματικά να δώσουν διεξόδους έστω και αν σε επιμέρους τομείς δημιουργούνται δυσκολίες ή απαιτούνται κάποιες θυσίες. Ο στόχος της διάσωσης του επιχειρηματικού κόσμου, της ανακούφισης των νοικοκυριών και βέβαια της ανάπτυξης, όπως όλοι θεωρητικά συμφωνούν, είναι κοινός για όλους. Πρέπει όμως να έχει αντίκρισμα και στην πράξη.