4 Δεκ 2009

Σε ηλεκτρονικό κλοιό 1 εκ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Στο «ηλεκτρονικό» κλοιό της Εφορίας μπαίνουν 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα εισοδήματα, τις δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν οι επιτηδευματίες.

Για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στις εφορίες να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη Γ.Γ.Γ.Π. τα έντυπα Ε3 που υπέβαλαν πέρυσι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα οποία δηλώνονται αναλυτικά στοιχεία για έσοδά και τις δαπάνες.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών να εντοπιστούν όσοι δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ή «φουσκώνουν» τις επαγγελματικές δαπάνες τους για να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Επίσης τα στοιχεία που δηλώνονται στο έντυπο Ε3 θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης με στόχο να εντοπιστούν όσοι δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» και παράλληλα έχουν στην κατοχή τους μεγάλες κατοικίες, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής και διάγουν πολυτελή διαβίωση.