22 Δεκ 2009

ΥΠΟΙΚ: Αρχίστε να μαζεύετε αποδείξεις

Το μέτρο της φοροαπαλλαγής μέσω της συλλογής αποδείξεων για δαπάνες που εκπίπτουν από την φορολογία ρίχνει στο τραπέζι του διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό η κυβέρνηση με το υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει τον κατάλογο των δαπανών που θα εκπίπτουν, ενώ είναι πολύ πιθανό οι αποδείξεις να συνδεθούν και με τη διατήρηση του αφορολόγητου που έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τη σημερινή κήρυξη των εργασιών της συντονιστικής επιτροπής του διαλόγου για το φορολογικό τόνισε ότι το προαναφερθέν μέτρο θα τεθεί υπόψη των κοινωνικών εταίρων, αλλά θα αναρτηθεί η πρόταση μεταξύ άλλων στο διαδίκτυο αύριο προκειμένου να υπάρχει δημόσια διαβούλευση.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να οριστικοποιήσει τον νέο κατάλογο των αποδείξεων που θα μειώνουν τον φόρο, αλλά και να αποφασίσει εάν οι αποδείξεις θα είναι απαραίτητες για να δικαιολογείται το αφορολόγητο όριο.

«Το υπουργείο θα ανακοινώσει το χρόνο από τον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν περισσότερες αποδείξεις» εξηγεί το ίδιο στέλεχος, τονίζοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα είναι πολύ πιθανό κάποια μέτρα να αφορούν και τα εισοδήματα που εισπράχθησαν το 2009.

«Τυπικά, υπάρχει δυνατότητα κάποια εισοδήματα όπως για παράδειγμα τα μερίσματα που εισπράχθηκαν το 2009 να υπαχθούν στο πλαίσιο των φορολογικών αλλαγών, αλλά ο στόχος μας είναι κυρίως οι αλλαγές να επηρεάσουν τα εισοδήματα του 2010».

Όσον αφορά το πρόγραμμα δανεισμού, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το 40% του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, με το κύριο βάρος των εκδόσεων να τοποθετείται μέσα στο Μάρτιο.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να δανειστούμε από τις αγορές, απλώς τα επιτόκια θα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

capital.gr