6 Δεκ 2009

ΚΟΡΑΚΑΔΕΣ: Ενα παλιό "πειρατικό" χωριό της Νότιας Κέρκυρας.


Οι Κορακάδες είναι ένα παλιό χωριό της Νότιας Κέρκυρας,σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά
ΒΑΣΙΛΑΤΙΚΑ και ΠΕΤΡΙΤΗ.
Δεν γνωρίζουμε πότε πρωτοκατοικήθηκε το χωριό,αλλά θρύλοι λένε ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Σαρακηνοί πειρατές που αφού βαρέθηκαν τα ρεσάλτα και γενικά την επικίνδυνη δουλειά του πειρατή αποφάσισαν να ζήσουν ήρεμα σε ένα τόπο δίπλα στην θάλασσα ασχολούμενοι με το μόνο που γνώριζαν ,την αλιεία.
Το πρώτο μέλημα τους ήταν να επιλέξουν ένα τόπο ασφαλή.Και επειδή λόγω της πειρατίας που ακμαζε εκείνη την εποχή,ασφάλεια σε παραθαλάσσιους τόπους προσέφεραν μόνο τα υψώματα που είχαν καλή ορατότητα στην θάλασσα αλλά και δύσκολη προσβασιμότητα στους πειρατές.
Ετσι οι πρώην πειρατές επελέξαν την τοποθεσία αυτή που είναι σήμερα το χωριό Κορακάδες.
Πάνω σε ένα λόφο που βλέπει κανείς από εκεί την θάλασσα γύρω-γύρω και βρίσκεται πάνω από τους δύο ήρεμους όρμους της Μπουκαρης και του Πετριτή που έδεναν τα πλοιάρια τους με τα οποία ψάρευαν.
Δεινοί ψαράδες οι Κορακαδίτες αλώνιζαν την θάλασσα και τα ψάρια τα πουλούσαν στα δίπλανα χωριά.Η αλιεία ήταν καθαρά αντρική ασχολία,ενώ οι γυναίκες τους ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης.
Η ονομασία προφανώς προήλθε από τα κοράκια που φώλιαζαν πάνω στον λόφο αυτό.

Σταδιακά,με την ανάπτυξη της εμπορικής , τουριστικής και επιβατικής ναυτιλίας πολλοί νέοι του χωριού ασχολήθηκαν με το ναυτικό επάγγελμα,επανδρώνοντας εμπορικά πλοία και κρουαζιερόπλοια με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για χωριό με έμπειρους ναυτικούς σε όλες τις ναυτικές ειδικότητες (καπεταναίοι,μηχανικοί,λοστρόμοι,ναύτες αλλά και σερβιτόροι,μαιτρ,μπαρμαν,μαγειροι κλπ στα καλλίτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου).
Αλλοι όμως νέοι προτίμησαν να ασχοληθούν με το επάγγελμα των παππούδων και πατεράδων τους,την αλιεία.Βεβαια όχι πλέον με τα παραδοσιακά μέσα αλλά με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας με αποτέλεσμα να διαθέτουν εναν υπερσύγχρονο αλιευτικό στόλο,σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον που σε αυτό και από αυτό ζούν.
Μετά από κατολισθήσεις που έγιναν, οι κάτοικοι του χωριού Κορακάδες αποφασίσθηκε να μεταφερθούν στο επίνειο τους,τον Πετριτή,που αποτελεί υπόδειγμα ενός σύγχρονου χωριού.