7 Δεκ 2009

Πώς θα δανειστείτε με χαμηλό επιτόκιο

Δάνεια αλά καρτ άρχισαν να χορηγούν οι τράπεζες, και προσφέρουν επιτόκια που είναι προσαρμοσμένα στο ρίσκο του κάθε δανειολήπτη, αρχής γενομένης από τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα στεγαστικά.

Μάλιστα το άνοιγμα της «ψαλίδας» στο επιτόκιο ανάμεσα σε ένα δανειολήπτη υψηλού και ένα δανειολήπτη χαμηλού ρίσκου μπορεί να φτάσει και τις 7,5 μονάδες

Προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια «κοστούμι» στα μέτρα του κάθε πελάτη, οι τράπεζες αντλούν τις πληροφορίες τους μέσα από το σύστημα scoring της Τειρεσίας, τη «λευκή λίστα» δηλαδή που βαθμολογεί την οικονομική και συναλλακτική συμπεριφορά των υποψήφιων δανειοληπτών, αλλά και μέσα από τα δικά τους συστήματα διαχείρισης κινδύνων και αξιολόγησης της πελατείας τους.

«Στα καταναλωτικά δάνεια, το επιτόκιο είναι πλέον ανάλογο με το ρίσκο του κάθε πελάτη», λέει ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης επικεφαλής στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης της Eurobank, επισημαίνοντας ότι εφεξής «ιδιαίτερη σημασία αποκτά η κατοχή ακινήτου» αφού ο ιδιοκτήτης αστικού ακινήτου, έχει καλύτερη τιμολόγηση και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται προσημείωση του ακινήτου.

Συγκεκριμένα η Eurobank τιμολογεί τα καταναλωτικά της δάνεια ανάλογα με τον κάθε πελάτη. Για παράδειγμα, ο δανειολήπτης που δεν έχει κάποιο ακίνητο στην κατοχή του και θέλει ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ, θα έχει επιτόκιο 12,5%. Αντίθετα ο κάτοχος ακινήτου ?χωρίς να χρειάζεται προσημείωση- θα έχει επιτόκιο 9%. Τέλος εκείνος που θα πάρει καταναλωτικό με προσημείωση ακινήτου το επιτόκιο μειώνεται αυτόματα στο 4,9%.

Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκια στα καταναλωτικά της δάνεια ανάλογα με το προφίλ του κάθε πελάτη. Οι καλοί πελάτες έχουν επιτόκιο στο 8,95%, ενώ οι πελάτες που συγκεντρώνουν «χαμηλή» βαθμολογία στη «λευκή λίστα» του Τειρεσία έχουν αυξημένο επιτόκιο.

Η Marfin Egnatia Bank, επιβραβεύει με χαμηλότερο επιτόκιο -ως και 4,5 μονάδες- τους συνεπείς πελάτες της.

Το νέο πρόγραμμα της τράπεζας «Marfin Εποβράβευση», αφορά το σύνολο των προϊόντων καταναλωτικών και προσωπικών δανείων, ενώ η τράπεζα το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει ανάλογο πρόγραμμα επιβράβευσης και για τους κατόχους των πιστωτικών της καρτών, μειώνοντας το επιτόκιο στους ενήμερους πελάτες μέχρι και 3 μονάδες.

Για παράδειγμα ο καλοπληρωτής θα έχει επιτόκιο στο «Marfin καταναλωτικό δάνειο» 8% ενώ εκείνος που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να μην είναι συνεπής στις αποπληρωμές του θα χρεωθεί για το ίδιο προϊόν με επιτόκιο 12,5%.

Η Alpha Bank λάνσαρε το νέο καταναλωτικό δάνειο «Μέτρον Άριστον» με σταθερό επιτόκιο από 9,95%. Η τράπεζα σταθμίζει το προφίλ του κάθε πελάτη και του προσφέρει δάνειο ανάλογα με τις ανάγκες του με συγκεκριμένη διάρκεια και σταθερή δόση.

Το «διαθέσιμο» ανοικτό δάνειο της Εθνικής Τράπεζας έχει κυμαινόμενο επιτόκιο 9,10% (για δάνειο 25.000 ευρώ) και το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής ορίζεται στο 2% του υπολοίπου ή έχει σταθερή δόση 150, 300 ή 500 ευρώ, ανάλογα με το πιστωτικό όριο.

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο Lower (μέχρι 30.000 ευρώ) με επιτόκιο 8,95%, ενώ το επιτόκιο του δανείου «Συνεπώς» μειώνεται κατά 1 μονάδα το χρόνο στους συνεπείς πελάτες.

Ας σημειωθεί ότι φέτος οι τράπεζες δεν έχουν λανσάρει εορτοδάνεια ενόψει Χριστουγέννων, καθώς πλέον εστιάζουν στον διαχωρισμό των καλοπληρωτών από τους κακοπληρωτές πελάτες, επιβραβεύοντας του συνεπείς με μείωση επιτοκίων.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ