14 Δεκ 2009

Πού καταβάλλεται το επίδομα αλληλεγγύης

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης ενώ η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί έως το τέλος Ιουνίου του 2010.

Η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβλέπει τα εξής:

- Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει από τις τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, από τις Νομαρχίες για όσους δικαιούνται προνοιακών επιδομάτων, από τον ΟΑΕΔ ή άλλο φορέα για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

- Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται από περισσότερες πηγές την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή θα καταβάλλεται από το φορέα που υποχρεούται να καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό ή από το ασφαλιστικό ταμείο του δικαιούχου, εάν το ύψος της ενίσχυσης είναι το ίδιο και από τις δύο πηγές.

- Οι δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ύστερα από ενέργειες της ΓΓΠΣ, η οποία θα δημιουργήσει (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2009) ηλεκτρονικό αρχείο δικαιούχων που θα αποσταλεί στις τράπεζες, ενώ και οι δικαιούχοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση. Εάν έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, αυτοί θα πιστωθούν αυτομάτως.

- Οι φορολογούμενοι που δεν είναι υπόχρεοι στην υποβολή φορολογικής δήλωσης μπορούν να την υποβάλλουν εκπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις, αλλά μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2010, προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση. Σε αυτήν την περίπτωση θα εισπράξουν θα εισπράξουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης ως τις 31 Μαρτίου 2010 ή μαζί με τη δεύτερη δόση.

- Τυχόν συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στα μητρώα μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 3808/2009, θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης μαζί με την πρώτη σύνταξη που θα τους καταβληθεί.