8 Δεκ 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αυστηρές εντολές για εφαρμογή του ακατάσχετου σε κινητές αξίες

Eγκύκλιο, που απευθύνεται στους προϊσταμένους όλων των ΔΟΥ της χώρας και κοινοποιείται στις Οικονομικές Επιθεωρήσεις και την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, με την οποία τονίζεται ότι οι διατάξεις περί του ακατάσχετου θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά, εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με την εγκύκλιο δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους δικαστικούς επιμελητές, για την εξαίρεση των κινητών αντικειμένων των οφειλετών, που δεν υπόκεινται σε κατάσχεση και προορίζονται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, εκδόθηκε επειδή στα πλαίσια της επιδίωξης της είσπραξης δημοσίων εσόδων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να επιβάλλονται από δικαστικούς επιμελητές κατασχέσεις σε ακατάσχετα από το νόμο αντικείμενα των οφειλετών και ειδικότερα σε είδη που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδης ανάγκες της διαβίωσης των οφειλετών και των οικογενειών τους (τραπέζι, καρέκλες, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, τηλεόραση κλπ).

Σε περίπτωση που στις εκθέσεις κατάσχεσης που παραλαμβάνονται από τις ΔΟΥ, διαπιστώνεται ότι έχουν περιληφθεί σε αυτές και ακατάσχετα αντικείμενα, οι Προϊστάμενοι έχουν κληθεί να ζητούν την ανάκλησή τους και να μην καταβάλλουν τα έξοδα εκτέλεσης στους δικαστικούς επιμελητές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των δημοσίων εσόδων με την κινητοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Κράτους, οι οποίοι είχαν αποδιοργανωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Στην επιδίωξή όμως αυτή, ο απόλυτος σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και η τήρηση των νόμων του Κράτους, θα βρίσκονται σε απόλυτη προτεραιότητα.