9 Δεκ 2009

Υποχρεωτικοί οι "ηλιακοί θερμοσίφωνες" στις νέες κατασκευές

Υποχρεωτική καθίσταται για όλα τα καινούρια κτίρια η εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, με βάση το προτεινόμενο σ/ν του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής για τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα με την ψήφιση του νέου νόμου, το σχέδιο του οποίου τίθεται σε διαβούλευση για ένα μήνα, προβλέπεται να καταστεί υποχρεωτική η τοποθέτηση στις στέγες όλων των νέων κτιρίων, ηλιακών θερμοσιφώνων και άλλων ηλιοθερμικών συστημάτων, προκειμένου ένα μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό ή ακόμη και για θέρμανση ή ψύξη ανάλογα με το σύστημα, να καλύπτεται από ΑΠΕ. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες αναμένεται να εξειδικευτεί με την παρουσίαση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Σημειώνεται ότι υπέρ της προώθησης των ηλιοθερμικών συστημάτων έχουν ταχθεί τόσο οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace.

Στα υπέρ του μέτρου καταγράφεται το γεγονός ότι σήμερα στην ελληνική ηλιοθερμική βιομηχανία απασχολούνται πάνω από 3000 εργαζόμενοι. Ο κλάδος μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων αρχικά και πρόσφατα των φορολογικών κινήτρων είχε γνωρίσει κάμψη, ενώ πιθανή θέσπιση υποχρεωτικής εγκατάστασης στα νέα κτίρια αναμένεται να αναζωπυρώσει την αγορά.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιοθερμικών σε νέα κτίρια στην Ελλάδα, σημαίνει κατ’ ελάχιστον την εγκατάσταση 100.000 m2 ηλιακών συλλεκτών ετησίως. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις αυτός ο ρυθμός εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σημαίνει εξοικονόμηση 45 εκατ. κιλοβατωρών και αποφυγή εκπομπών 45.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Σε επίπεδο απασχόλησης πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής εγκατάστασης ηλιοθερμικών θα αποφέρει τουλάχιστον 1.150 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα τονώσει την εγχώρια βιομηχανία. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 1.850 επιπλέον θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.

Στον αντίποδα, βεβαίως υπάρχουν οι ενστάσεις που αφορούν στο επιπλέον κόστος για την οικοδομή. Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί εάν η εφαρμογή του μέτρου θα συνδυαστεί με ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων. Τα κονδύλια πάντως που έχουν προβλεφθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας ήδη βαίνουν προς εξάντληση και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Το κόστος ηλιακών (με σύνδεση και ΦΠΑ) με βάση πηγές της αγοράς είναι:

120Lit : 700 - 850 ευρώ
160Lit : 800 - 1.400 ευρώ
200Lit : 1.100 - 1.850 ευρώ

Με βάση τις ίδιες πηγές τέλος η μέση εξοικονόμηση είναι 20% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή αλλιώς 100-150 € ετησίως.
capital.gr