4 Δεκ 2009

Αγωγή επειδή ηθοποιός κάπνιζε επί σκηνής!

Αγωγή κατά του Δημοτικού Θεάτρου της Χάιφα, η πρώτη στο είδος της, κατατέθηκε επειδή ηθοποιός κάπνιζε επί σκηνής για τις ανάγκες του ρόλου της! Η αγωγή κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αμος Χάουσνερ, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου για την Πρόληψη του Καπνίσματος, εκ μέρους της συναδέλφου του Εϊνάβ Αβραχάμι, η οποία ζητεί αποζημίωση ύψους 1.000 σέκελ (176 ευρώ) για κάθε θεατή ή συνολικό ποσό 700.000 ευρώ, καθώς υπολόγισε ότι περίπου 3.800 θεατές έχουν ήδη παρακολουθήσει το έργο.
Η Αβραχάμι διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η ηθοποιός Όρλι Ζίλμπερσατζ-Μπάνια κάπνιζε επί σκηνής για περίπου 30 λεπτά για τις ανάγκες του ρόλου της στο έργο "Η παλιά γειτονιά" του Ντέιβιντ Μάμετ που παρουσιάζεται στο χωρητικότητας μόλις 158 θέσεων θέατρο.
Η Αβραχάμι δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης του έργου θα μπορούσε να δώσει στην ηθοποιό ένα αβλαβές υποκατάστατο χωρίς καπνό, αλλά οι υπεύθυνοι της παράστασης αρνήθηκαν.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επιδίκασε πριν από τρία χρόνια αποζημίωση σε μία γυναίκα που είχε εκτεθεί σε καπνό σε ένα εστιατόριο της Ιερουσαλήμ.
Έκτοτε, υψηλότερα ποσά έχουν επιδικαστεί από τα δικαστήρια ως αποζημίωση σε παρόμοιες περιπτώσεις.