4 Δεκ 2009

Όλες οι αποφάσεις στο διαδίκτυο

Tο νομοσχέδιο για τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων κάθε αρχής και φορέα του κράτους στο διαδίκτυο εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο. «Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για αυστηρούς κανόνες. Όλα στο φως, όλα στην κρίση του πολίτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων στο ίντερνετ, χωρίς να εξαιρούνται οι προϋπολογισμοί, οι ισολογισμοί και οι δαπάνες των υπηρεσιών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στη διάθεση του πολίτη θα τίθενται και όλα τα στοιχεία για τους διορισμούς, τη συγκρότηση επιτροπών και τις αμοιβές των μελών τους.

«Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Σήμερα κάνουμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, δίνουμε καίριο πλήγμα στη διαφθορά της χώρας μας. Είναι ένας νόμος που δεν κοστίζει τίποτα όμως συμβάλλει στην προσπάθειά μας της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τη διαφάνεια και το 2005, αλλά δεν είχε εισακουστεί από την κυβέρνηση. «Αν μας είχαν ακούσει τότε δεν θα είχαμε κουμπάρους, άγονες γραμμές, ομόλογα και Βατοπέδι», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

«Επιδιώκουμε τη δημοσιότητα προκηρύξεων επιλογής προσωπικού και ειδικά διευθυντικών στελεχών», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης και εξήγησε ότι το ισχύον σύστημα της δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δεν πρόκειται να καταργηθεί. Αντιθέτως, στα ΦΕΚ θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες μέσω του διαδικτύου.

Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, για πρώτη φορά σήμερα το υπουργικό συμβούλιο διεξήχθη με ανοιχτές θύρες, ενώ οι εισηγήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών μεταδόθηκαν ζωντανά και μέσω διαδικτύου.

Μήνυμα κατά της βίας
Στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός απηύθυνε και έκκληση για αποφυγή της βίας εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας, είτε προέρχεται από το κράτος, είτε από άτομα. Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Πρέπει να διαφυλάξουμε την Αθήνα, να διαφυλάξουμε τις περιουσίες και τις πόλεις μας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και τους δημοκρατικούς θεσμούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ
Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Η κ. Μπιρμπίλη εξήγησε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων της ισχύουσας νομοθεσίας, η βελτίωση των δικτύων και των υποδομών καθώς και η επιτάχυνση υλοποίησης πολλών συγκεκριμένων έργων που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια. Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.