4 Δεκ 2009

Σκληρά μέτρα για τους φοροφυγάδες

Tα μέτρα που έχουν ληφθεί με τον προϋπολογισμό και θα ληφθούν με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο δεν θα είναι σκληρά για την ελληνική οικογένεια αλλά θα είναι σκληρά για αυτούς που έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο δημόσιο και φοροδιαφεύγουν δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων -όχι με την παλαιά λογική αλλά με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους- η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο λέγοντας ότι θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δε προβλέπεται τώρα κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει με το φορολογικό νομοσχέδιο το Μάρτιο αλλά είπε ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών. Διευκρίνισε πάντως ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του 2010 είπε ότι ισχύει το ποσοστό αυξήσεων 1,5% για μισθούς και συντάξεις κάτω από ένα όριο και ότι αυτή θα καλύπτει τον πληθωρισμό.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πάγωμα των μισθών είπε ότι οι σχετικές κινήσεις της Ιρλανδίας η οποία πάγωσε τους μισθούς έρχονται ως παράδειγμα τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η Ελλάδα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις και με αυτές προχωρά. Αποδέχτηκε παράλληλα ότι υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, λέγοντας ότι αυτές δεν διατυπώνονται ευθέως.

Δήλωσε τέλος ότι δεν έχει τεθεί ποτέ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του 13ου μισθού