17 Ιαν 2009

Τι περιλαμβάνει το προεκλογικό πακέτο της κυβέρνησησης?

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Η κατάργηση των Πανελλαδικών που προβάλλει παρασκηνιακά η κυβέρνηση. Το σήμα έχει ήδη δοθεί από τον νέο υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος εξήγγειλε διάλογο «από μηδενική βάση» για τις αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υπόσχεση για κατάργηση των Πανελλαδικών θα είναι «το πιο δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης στην προεκλογική μάχη.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Οι χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο που προαναγγέλλονται από αρκετά υπουργεία, με το υπουργείο Απασχόλησης να αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Με τη νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η κ. Φάνη Πετραλιά για επέκταση και στο Δημόσιο της δυνατότητας πρόσληψης επιδοτουμένων από τον ΟΑΕΔ, υπολογίζεται ότι άνοιξε παράθυρο για 60.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί 5.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ εντός του 2009, ενώ περισσότερες από 4.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών προγραμματίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ
Τον στόχο να εμφανιστεί η κυβέρνηση με ενισχυμένο «κοινωνικό πρόσωπο» εξυπηρετεί και η στροφή στους μικρομεσαίους, που προαγγέλλεται από τον κ. Ι. Παπαθανασίου. Ο νέος υπουργός Οικονομίας πιέζει το τραπεζικό σύστημα για δανειοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εμφανίζεται να εξετάζει την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες- μια απόφαση που, κατά τις ίδιες πηγές, θα αποτελεί τη «μεγαλύτερη απόδειξη ανατροπής της πολιτικής του κ. Γ. Αλογοσκούφη».

ΘΗΤΕΙΑ
Στην ψήφο της νέας γενιάς απευθύνεται και η υπόσχεση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους εννέα μήνες, που επίσης θα προβάλει προεκλογικά η κυβέρνηση- ως μέτρο, βεβαίως, που θα προωθηθεί μετά τις εκλογές.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Το Μαξίμου, κατά τις ίδιες πηγές, έχει ανάψει «πράσινο φως» για παροχές και επιδόματα με στόχο να προβάλει η κυβέρνηση ένα «φιλολαϊκό» προφίλ καθ΄ οδόν προς τις πρόωρες κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον ποσά το λεγόμενο Ταμείο κατά της Φτώχειας, το οποίο από τον προϋπολογισμό του 2009 χρηματοδοτείται μόλις με 350 εκατ. ευρώ.

Προεκλογικό άρωμα, επίσης, έχει και η καταβολή διπλού επιδόματος Χριστουγέννων στους ανέργους του ΟΑΕΔ, στους οποίους η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να τους χορηγηθεί και το Πάσχα...

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ