16 Ιαν 2009

«Καραδοκεί ο μπιν Λάντεν»


Ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την οργή που προκάλεσαν στον κόσμο οι αιματηρές εικόνες που μεταδίδονται από τη Γάζα, εκτιμούν Γάλλοι αναλυτές.

Ο Ντομινίκ Τομά, ειδικός σε θέματα ριζοσπαστικού ισλαμισμού στη Σχολή Ανώτατων Κοινωνικών Σπουδών, και ο Ζαν-Πιερ Φιλί, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, εκτιμούν ότι η βιαιότητα της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και ο μεγάλος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια «εξαιρετικά ακραία κατάσταση» από την οποία θα προσπαθήσει να επωφεληθεί η αλ-Κάιντα.

«Με όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, είναι σαν να είναι παρών ο ίδιος ο μπιν Λάντεν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας», υποστηρίζει ο Ντομινίκ Τομά. «Θυμηθείτε την εισβολή στο Ιράκ, όπου ο έλεγχος της πληροφόρησης από τους Αμερικανούς και η φειδωλή μετάδοση εικόνων δεν εμπόδισαν χιλιάδες μουσουλμάνους εθελοντές να σπεύσουν εκεί για να πολεμήσουν. Αντίθετα, σε αυτόν τον πόλεμο το κύμα των εικόνων είναι τεράστιο και αγγίζει όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες στον κόσμο. Οι εικόνες των σκοτωμένων ή τραυματισμένων παιδιών και των βομβαρδισμένων τζαμιών προκαλούν οργή, μέρος της οποίας θα μεταμορφωθεί σε Τζιχάντ και σε βία», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Ζάν-Πιερ Φιλί θεωρεί ότι «ο μπιν Λάντεν θα αποπειραθεί να εφαρμόσει την ίδια τακτική και να επωφεληθεί της αδιαμφισβήτητης συγκίνησης που έχει προκληθεί στο μουσουλμανικό κόσμο για να τον καλέσει σε ιερό πόλεμο, τον οποίο στο τέλος ελπίζει ότι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο