20 Ιαν 2009

Eκλεισαν τα Τέμπη οι Αγρότες


Την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, έχουν κλείσει με τα τρακτέρ τους από τη μία το μεσημέρι αγρότες της Θεσσαλίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται από Δομοκό Ν. Μοναστήρι - Φάρσαλα - Ελασσόνα.

Στις δώδεκα το μεσημέρι, αγρότες της Καβάλας έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό και στα δύο της ρεύματα και την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα.

Στις κινητοποιήσεις δίνουν το παρών και οι αγρότες της του Λασιθίου και του Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι απέκλεισαν το μεσημέρι την εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος της Παντάνασσας.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, στη συνέχεια ενδεχομένως να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Κλειστός είναι και ο κόμβος Μαυρονερίου στο Κιλκίς, ενώ νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στην εθνική οδό Φλώρινας-Εδεσσας στη διασταύρωση Αντιγόνου.

Το μεσημέρι προγραμματίζονται μπλόκα και σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Μακεδονίας και στους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Εξοχής.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι:

- Η καθιέρωση τιμών ασφαλείας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα με κατώτερη τιμή στο ελαιόλαδο τα 2,80 ευρώ το κιλό.

- Η κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος τον κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ.

- Η άμεση οικονομική στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση και την προστασία των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.

- Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για τη διάσωση της αμπελοκαλλιέργειας.

- Το πάγωμα των αγροκτηνοτροφικών χρεών για τρία χρόνια.

- Η επιστροφή του ΦΠΑστο 15%.

Πηγή: ΑΠΕ